Спрете да търсите съвети. Започнете да ги давате!

Спрете да търсите съвети. Започнете да ги давате!

Какъв е ключът към вземането на правилни решения и ефективно лидерство? Добре организираният календар? Честите допитвания до членовете на екипа?

Ако мислите, че отговорът на този въпрос е: „Търсенето и получаването на съвети от други хора“, то вие сте близо да истината.

Въпреки че повечето хора са свикнали да търсят професионална мъдрост и насока от своите ръководители и колеги, когато са в трудна ситуация, ново проучване разкрива, че даването на съвети може да бъде не по-малко полезно за възстановяването на вашата увереност и преодоляването на препятствията, пред които сте се изправили.

Изследователи от Масачузетският технологичен институт(MIT) са си поставили за цел да намерят отговор на въпроса какво би се случило, ако вместо да търсят съвет, хората, изправени пред някакви трудности, било то от финансово, здравно, академично или професионално естество, започнат да дават съвети на останалите за същите проблеми, с които самите те се борят.

Въпреки че ръководителите на прочуването отчитат факта, че лицето, даващо съвети, няма да получи нова информация, която да му помогне да се справи с личните си проблеми, те смятат, че самият акт на даване на съвет ще подобри неговата увереност в собствените му способности и ще го накара да даде най-доброто от себе си.

За изненада на всички, изследователите открили, че даването на съвети е значително по-ефективен мотиватор от тяхното получаване. Например, 72% от участниците в проучването, които имат проблем със спестяването на пари, са заявили, че са се почувствали по-мотивирани да подобрят финансовото си състояние, когато са давали съвети на хора със сходни проблеми, в сравнениe с това когато са получавали съвети от експерти. Подобен и резултата при изследване на нагласите на безработните хора - 68% от участниците в изследването са заявили, че „даването на съвети ги кара да се чувстват по-мотивирани да търсят работа, отколкото получаването на препоръки“.

Освен това, изследване, финансирано от Министерството на научните изследвания и иновациите в Онтарио, стига до заключението, че даването на съвети може да помогне на човек да намери смисъл в своя живот.

Социолози от Университета на Торонто са открили, че хората, които редовно дават съвети на своите приятели, колеги, познати и семейство, са по-склонни да оценяват живота си като смислен и значим в сравнение с онези, които не искали или не са имали възможността да го правят.  

„Възможността да се чувствате полезни е от ключово значение за нивото на удовлетворението, което всеки човек получава от своя живот. Това важи в особено значение за хората, навършили 60 г.“, казват изследователите.

Лесно е да си казваме, че решението на нашите проблеми може да бъде намерено в мъдрите съвети, които получаваме от нашите приятели, роднини и ментори. Когато обаче става дума за намирането на мотивацията, от която се нуждаете, за да продължите напред, и откриването на смисъл във вашия живот, обмислете възможността самите вие да започнете да давате съвети, вместо да ги получавате.

Питър Икономи, автор на бестселъра „Managing for Dummies, The Management Bible, Leading Through Uncertainty“, за inc.com.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ