Uitwaaien - холандският начин за борба с тревогите

Uitwaaien - холандският начин за борба с тревогите

Борбата със стреса и безпокойството може да изглежда като химера за мнозина. За говорещите нидерландски език, обаче, ключът може да бъде толкова прост, колкото прилагането на една дума: uitwaaien. Това е една от онези думи, които нямат буквален превод на испански, но би била еквивалентна на "глътка въздух". За холандците това е лекарството за борба със стреса и начин за борба с ежедневните грижи. Пред притеснението и стреса те избират да излязат навън, за да се поразходят, спортуват или просто да се насладят на гледката на открито.

"Първото нещо, което ми идва на ум, когато си мисля за uitwaaien, е ветровитият плаж. Това означава да отидете на разходка до място, където бризът ви удря", описва пред BBC Джаспър ван Емерик, холандски журналист, базиран в Утрехт, Холандия.

"Това е нещо, което правите, за да изчистите ума си и да се освежите. Uitwaaien ми напомня за плажа, но може да се практикува на всяко открито пространство като гора, например. Или дишането на чист въздух. Като цяло това е приятно, лесно и релаксиращо преживяване", обяснява пред BBC Кейтлин Майер, професор в катедрата по холандска лингвистика в Университета в Амстердам, Холандия.

Всъщност, за холандците това е съвсем нормална дейност и те дори не считат uitwaaien за нещо "изключително холандско".

Стресът може да повлияе на всички нас по различен начин, но ако стане хроничен, може да има отрицателни последици за ежедневието ни. Според Британската национална здравна служба (NHS) излишният стрес може да повлияе на нашето настроение, тяло и взаимоотношения. Освен това ни кара да се чувстваме тревожни, раздразнителни и влияе на самочувствието ни. Дори може да генерира физическо, психическо и емоционално изтощение, което може да доведе до други психосоматични симптоми.

Проучване на Университета в Ексетър, Обединеното кралство, от 2016 г. разглежда ползите от упражненията на открито и прекарването на време близо до природата, поне половин час пет дни в седмицата. Ръководителите на изследването не само подчертават положителното въздействие на "зелените упражнения" върху стреса и психичното здраве, но и в борбата с други здравословни проблеми като затлъстяването. Те дори изчисляват, че упражнения на открито, били ти бягане, разходка или каране на колело, спестяват на общественото здравеопазване милиони долари.

Така че, въпреки че е трудно да се напише, преведе и произнесе, изглежда, че холандците знаят добре за какво говорят всеки път, когато излязат да изживеят uitwaaien. 

Източник: BBC

Превод и редакция: Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ