Управление

Лица

|

Ценя те, защото...

Ценя те, защото...

Като лидер вашата енергия оказва сериозно влияние върху екипа ви.  Начинът, по който се изразявате на срещи с вашите служители и дори тонът на имейлите ви може да повлияе на чувството на останалите за безопасност на работното място, било то в позитивна или негативна насока. По тази причина често си напомням, че думите наистина имат значение, особено когато става въпрос за изграждането на високоефективен, ангажиран и приобщаващ екип.

В опит да бъда по-внимателна в тона на работа, който задавам всеки ден, открих няколко фрази, които ми помагат да изразявам по-добре благодарност, уязвимост и доверие.

Ценя те, защото…

Благодарността е изключително мощен лидерски инструмент. Повече от 40% от американците казват, че биха влагали повече енергия в работата си, ако по-често получаваха признание. Важно е обаче да се отбележи, че благодарността е по-ефективна, когато е специфична. Не се ограничавайте с похвалите за добре свършена работа. Кажете на служителите си какво точно сте оценили високо в начина, по който са провели дадена презентация, разработили нов продукт или привлекли към компанията нов клиент. Това кара хората да се чувстват забелязани и чути.

Виждаш ли нещо, което пропускам?

В моята компания провеждаме срещи на всяко тримесечие, по време на които членовете на екипа ми споделят с мен данни, които съм пропуснал, гледни точни, които е добре да имам предвид и ранни знаци за потенциални проблеми, на които трябва да обърна внимание и тн. Това са някои от любимите ми срещи в годината, тъй като всеки път научавам нещо ново. Те ми напомнят, че лидерите на разполагат с всички отговори и че трябва да се вслушват в думите на своите служители.

Добре дошъл в екипа

Не е лесно да си нов в работата. Все повече хора страдат от синдрома на самозванеца, който ги прави неспособни да оценят си постижения, въпреки очевидните доказателства за стойността им. За това е от критично значение да бъдете възможно най-приветливи с новите хора във вашата компания. Винаги когато нашата организация означава на работа нови служители аз отивам да се запознаят с тях и ги карам да ми разкажат нещо за себе си. Това е процес, който отнема няколко минутни, но има голям ефект, тъй като кара хората да имат чувството, че са взели правилното решение, когато са кандидатствали за работа при нас.

Можеш да разчиташ на мен

В нашата компания започваме срещите на екипа с няколко въпроса, един от които е „Към кого ще се обърнеш, когато имаш нужда от помощ?“. Човекът, който избере отговарящият, му отвръща „Можеш да разчиташ на мен“. Тази фраза насърчава създаването на фирмена култура, при която хората сътрудничат и си имат доверие. При нея служителите не се страхуват да търсят помощ, но и знаят, че трябва да са готови да подкрепят другите.

Разкажи ми повече

Всички знаем, че активното слушане е много важно лидерско качество. Ако обаче сте като мен и говорите и реагирате бързо, то слушането на ви е първа природа. Когато усетя, че поддържам  твърде високо темпо, моля събеседниците си да ми разкажат нещо повече за тяхна идея, наблюдение или проблем. Освен че това ги кара да се чувстват чути, този подход ми позволява и да им дам по-добри съвети.

Съжалявам

Уязвимостта е може би една от най-важните черти на великия лидер. Най-лесният начин да демонстрирате уязвимост е като признавате грешките си. Наскоро провалих среща на екипа, тъй като не бях подготвен по важна тема, касаеща наш проект. Разбира се, първоначално се ядосах на себе си, като ми бе нужно не малко време, за да поставя под контрол емоциите си. По-късно през деня се извиних на екипа и продължих с работата си. Не забравяйте, че е човешко да се греши. Признаването на тези грешки помага в изграждането на доверие между вас и вашия екип.

Едно от най-важните неща, които можем да направим като лидери, е да осъзнаем ролята, които нашите думи, тон и енергия играят в комуникацията ни с другите. Това не означава, че всеки ден непрекъснато трябва да насърчавате и хвалите подчинените си. Целта е да разберете, че думите ви имат тежест и че е добре да ги подбирате внимателно, когато имате възможност.

.................

Кати Бърк за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ