Ирена Тодорова

Ирена Тодорова

Ирена Тодорова

Госпожо Тодорова, има ли мъжки и женски стил на управление и кой е по-ефективен?

- Мъжете виждат по-лесно гората, жените - дърветата. Жените са по-консервативни. Мъжете са по-хазартни. И единият, и другият стил могат да бъдат ефективни, зависи какво желаете да постигнете. Ако искате експанзия - заложете на мъж. Ако искате стабилност и ред - заложете на жена.

- Имате ли жена лидер, на която се възхищавате и която е вашето вдъхновение за успех?

- Възхищавам се на всяка жена, която е станала лидер, без в името на тази цел да е престанала да бъде жена. Като се зададе въпросът за женско лидерство, винаги някой споменава Маргарет Тачър - жената, която се държа като мъж. А защо не Коко Шанел? Тя постига революция в света на модата, на поп културата, на търговията и индустрията, без да се прави на мъж.

- Според вас България добро място ли е за кариера на една жена мениджър?

- България е по-консервативна от повечето европейски страни. Но на практика лидерството в традиционното българско семейство принадлежи на жената. Тя е центърът на рода. През 90-те години именно българските жени изнесоха тежестта на прехода. Те бяха първите, които започнаха да работят на Запад и да изпращат средства на семействата си. В България, когато има криза, жената, а не мъжът приема ролята на силния пол.

- За или против квотите жени-мъже в бизнеса сте?

- Не вярвам, че можеш да изпиташ удовлетворение от успеха си, ако знаеш, че се дължи на квотно разпределение.

- Според Евростат България е на водещи позиции в ЕС по дял на жените в науката, технологиите, както и на мениджърски позиции. На какво според вас се дължи това?

- Най-очевидното мъжко превъзходство над жената е във физическата сила и войнските умения. Българското общество обаче в продължение на пет столетия е живяло в система, при която на мъжете (с някои изключения) е било забранено да носят оръжие. Това е довело до съвсем различен социален модел и последните стотина години не са били достатъчни, за да го променят. Всъщност в нашето общество липсва жената като жена, а не като мъж с рокля. Жената е прекалено много глава на семейството, служител или мениджър и твърде малко дама.

[[{"fid":"337247","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":69,"width":800,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

- Кое е оръжието, което мъжете не притежаваме?

- Когато  княз Борис I нападнал с войската си византийската императрица Теодора, тя му изпратила писмо, в което пишело: "Ако продължиш и ме победиш, всички ще ти се смеят, че си победил жена. Ако обаче аз победя теб - ще ти се подиграват, че си бил победен от жена..." Той прочел писмото, размислил и обърнал войските си обратно. Това е тайното оръжие на жената - просто няма вариант, при който тя губи войната.

ПЕТЪР АНДРОНОВ

- Вярвате ли в теорията Lehman Sisters*?

- Да, вярвам. Не само последната - всички финансови кризи се дължат на безграничната амбиция за още и още печалба. Затова е хубаво мъжът да слуша някоя умна жена до себе си.

ОГНЯН ТРАЯНОВ

- Предимство или недостатък са чувствителността и емоционалността?

- Мъжкият мозък е настроен да изгражда системи, а женският - на  вълните на емпатията. Ако ви липсва чувствителност, може да си изградите съвършено точна представа за света, но... никой няма да ви разбере. Затова - дръжте се за емоциите като удавник за сламка!

- Как ще посрещнете предизвикателството да осигурите динамична адаптивна структура и  разпределение на функциите, за да може оптимално да се използват компетенциите на служителите?

- Всички сме различни, всички можем да се справяме с различни задължения и в това се състои красотата на нашия свят. Успешният мениджър има една цел и тя е не да намери най-великите експерти и специалисти, а да открие кой за какъв аспект от дейността на екипа е най-добре подготвен.

- Споделяте ли виждането, че при първите стъпки на мениджъра, както и след като е изминал пътя на професионално изграждане и е стигнал до висотата, която му дава поглед надалече, водещ е интуитивният мениджмънт?

- За да ръководиш екип, е важно да си компетентен, но да имаш и онези щастливи проблясъци на ума, които те превръщат в "интуитивен мениджър". Най-важното обаче е да вярваш в себе си. Само така ще накараш екипа да те следва. Всеки мениджър сам открива пътя, по който да изгради това доверие.

-------------------

* Според теорията Lehman Sisters добре известни ни банкови неуспехи (като колапса на Lehman Brothers) не биха се случили, ако в управлението на институциите имаше повече жени на високи позиции.

-------------------

Регионалният център в София е един от общо седемте международни центъра категория 2 под егидата на ЮНЕСКО. Основан е през 2011 г., за да опазва и популяризира нематериалното културно наследство в 16 страни от Югоизточна Европа. Негови съучредители са Министерството на културата, Министерството на външните работи и Българската академия на науките.

[[{"fid":"337248","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":853,"width":2537,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ