Жената е ...

Мария Косанова, управляващ директор в Hewlett-Packard Enterprise

Мария Косанова, управляващ директор в Hewlett-Packard Enterprise

Успехът е пряко свързан с качеството на живот в средата, в която работим, вярват в Hewlett-Packard Enterprise, operated by Selectium. Затова и грижата за околната среда е приоритет за нас, а фокус е намаляването на въглеродния отпечатък чрез оптимизиране на IT инфраструктурните ресурси, в които клиентите първоначално инвестират, и елиминиране на „презапасяването“ в тази област, казва Мария Косанова. Вече 6 месеца тя ръководи компанията. Като глобална Platform-as-a-Service HPE осигурява на клиентите си технологични решения, с които помага на бизнес организациите да свързват, защитават и анализират своите данни където и да се намират те от периферията до облака, с постоянна грижа за IT средата и високопрофесионална експертиза и поддръжка, гарантирани 24 часа, 7 дни в седмицата. Каузата за устойчив растеж на компанията и нейните клиенти е заложена в разработения и въведен изцяло нов модел на IT потребление – HPE GreenLake – Selectium program. В подкрепа на тази кауза е и програма, предлагана от HPE, за правилно рециклиране на електронни отпадъци чрез обратно изкупуване на стара неизползвана техника и депозирането ѝ по природосъобразен начин.

Q&A

Д-р Иво Петров:

- Управлението като функция и стил може ли да се категоризира като мъжко и женско? Припознавате ли се в твърдението на Маргарет Тачър: „Аз притежавам чисто женската способност да се захвана с една работа и да я свърша до край, дори всички наоколо да я оставят и да си тръгнат“.

- Да, припознавам се. Това е качество на отговорния човек независимо от неговия пол. Когато освен с отговорност човек резонира с мисията на своята работа, трудностите се превръщат в стъпала към крайната цел. Имам честта да ръководя екип от изключителни професионалисти, мъже и жени, и всеки ден живеем в тази реалност.

- Добрият мениджър непременно добър психолог ли е? Как бързата и точна преценка за даден човек от екипа или за партньор рефлектира върху успеха на мениджъра и компанията?

- Същественият фактор във всяка една ситуация са хората и без да ги разбираме, не може да имаме правилна преценка за средата и посоката на развитие. Успехът на мениджъра на компанията е равен на успеха на неговия екип. За мен основен приоритет е да създам среда, в която хората да се чувстват сигурни и спокойни, за да развият пълния си потенциал.

Емил Нешев:

- Кои са вашите принципи, от които няма да отстъпите, независимо от цената, която ще платите?

- Нито една победа не е на всяка цена! За мен коректността и прозрачността в отношенията са принципи, на които градя всичко в живота си. Няма как човек да е коректен в бизнеса и некоректен в личен план или обратно. Повече от 10 години работя с екипа на HPE и това нямаше да е възможно, ако ценностите на компанията не съвпадаха с моите.

Владимир Ампов – Графа:

- Смятате ли, че изкуството може да бъде каузата, зад която да застанете? В какъв аспект?

- Вярвам, че музиката може да промени живота на човек, независимо дали е слушател или изпълнител през от едно петте сетива, чрез които възприемаме света. От дете свиря на пиано. Затова и моята лична кауза е да подкрепям млади таланти.

- Сила ли е уязвимостта? В какво се изразява тя? Бихте ли споделили личен пример?

- Да пребориш нещо, което те прави уязвим, те прави силен. Уязвимостта е част от човешката същност, а всяка връзка се случва през взаимодействието между силните и слабите страни на „човек с човек“. Ако не можеш да осъществиш тази човешка връзка, няма как да си щастлив и успешен нито в личен, нито в бизнес план!

- На какво и кого се уповавате в трудни моменти?

- На вярата в собствените ми сили, калени в множество предизвикателства, и, разбира се, на екипа ни. Аз съм млад мениджър на екип с 20-годишен опит, на който мога да разчитам. Агрегиран, опитът на всеки един член от него е над 450 г. и когато той е до мен, знам, че ще направим най-доброто!

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ