Ден на вредната храна

Ден на вредната храна

Необичаен празник с иронично намигване – Ден на храната боклук (Junk Food day) отбелязват в САЩ днес почитателите на чипса, пържените картофки, сладките изкушения и продуктите на веригите за бързо хранене. За отбелязване е, че в графата „храни боклуци” се нарежда дори и най-популярното национално хапване на крак – хот-дога.

„За някои всеки ден е Ден на вредната храна. За други, днешната дата е възможност без угризения на съвестта да се насладят на продукти, от които обикновено се въздържат. Защото всичко вредно е много вкусно!”, обясняват почитателите на този празник.

Те призовават поне веднъж днес да се отклоним от правия път и да хапнем порция пържени картофки, да си купим пуканки и кола на път за киносалона, да хапнем парче пица и да засладим с обилна порция сладолед.

Терминът „вредна храна” е въведен преди 40 години от учения микробиолог Майкъл Джейкъбсън, който обозначава с него продуктите, съдържащи много калории и вредни за здравето съставки при минимална хранителна ценност – т.е. витамини и минерали.

През 2008 година, учени от медицинския изследователски център в Калифорния доказаха, че вредните продукти въздействат на мозъка по същия начин като наркотиците, като предизвикват хранителна зависимост.

Над 60% от американците страдат от наднормено тегло и ако затлъстяването на нацията продължава с такива темпове, към 2015 този процеднт ще е 75%, предупреждават учените. Всяка година за борбата със затлъстяването в Америка се изразходват 150 млрд. долара от бюджета.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ