Кулинарните предпочитания на пещерния човек

Кулинарните предпочитания на пещерния човек

Датски археолози публикуваха любими рецепти на пещерния човек в книгата „Кулинарно пътешествие през времето".

За едно неолитно семейство отпреди 5000 години да се хвърли оскубан пернат дивеч направо в огъня, без да се кисне във вкусна марината с билки и подправки, било също толкова недопустимо, както и в наши дни.

Датските експерти подробно са изучили рисунките по пещерите и са съставили една доста впечатляваща картина на кулинарните навици на праисторическите ни предци, предаде БТА Експертите също така анализирали оглозганите кости на животни, семената на растения и подправките, които са се запазили край огнищата.

Така те могли да установят кои са били любимите специалитети на хората от неолита.

В книгата са публикувани 77 рецепти на европейци от каменната ера, отпреди 9000 години, както и от Средновековието.

Те са разделени по сезони, защото разбира се нашите далечни предци не са разполагали с магазини, където да може да се пазарува преди вечеря.

Най-многобройни са летните рецепти, когато изобилствали различни храни и уханни треви. Зимните пък включват много сол, за да се съхранят за дълго продуктите.

Мезолитните специалитети били доста трудни за приготвяне, защото трябвало да се излови и обработи дивечът. Много популярен бил дебел стек от елен или богато на мас месо от тюлен.

В много от рецептите се използвал специален консервиращ сос, който давал чудесен дъх на ястията. Пещерните ни предци го приготвяли от риба, сол, риган и ябълков сок, варен до сгъстяване.

И ако каменният човек се радвал на доста разнообразни основни ястия, менюто му куцало откъм десерти. Те били съставени главно от мед и пресни плодове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ