Любимият десерт на българите

Любимият десерт на българите

Крем карамелът е любимият десерт на българите, сочат данни от национално представително проучване. То е направено по поръчка на „Захарни заводи“ АД по повод 100-годишния юбилей от началото на производството на захар в Горна Оряховица. Българите трудно определиха своя фаворит като няколко сладки изкушения си оспорваха първенството. Все пак, начело с 13% от анкетираните, излиза крем карамела, който води в съревнованието пред кекса с 11% и бисквитената торта -11%.

През 2013 г. заводът за захар на „Захарни заводи“ АД празнува едновековен юбилей. Това е най-старият производител на захар в страната и от пускането си до днес е произвел около 30% от консумираната у нас захар, отбеляза г-жа Валентина Ралева, изпълнителен директор и председател на УС на „Захарни заводи“ АД. Тя представи резултатите от проучването, заедно с  търговския директор и член на УС на „Захарни заводи“ АД - Красимир Добрев.

Резултатите от проучването показват още, че кексът запазва своето място сред предпочитаните сладкиши, независимо от възрастта на анкетираните. Вкусовете обаче се менят с годините - хората над 55 г. в детството си са предпочитали торта, докато сега сред фаворитите им са кексът, крем карамелът, тиквеникът и палачинките със сладко или мед, става ясно още от данните.  Хората на възраст до 34 години в детството си са предпочитали крем карамел и кекс. Крем карамелът не загубва много от позициите си и остава сред любимите сладкиши. Но с порастването предпочитан вкус е станал и този на тортата, а кексът е запазил мястото си. Хората на средна възраст 35 – 54 години са отдавали предпочитания в детските си години на крем карамела и тортата, а след това баклавата печели първенство във вкусовете им.

Също така 42% от българите ядат сладко всеки ден, като от тях 36% са мъже, а 47% - жени. Мъжете по-често похапват сладко като десерт, а повечето жени посочват, че не им трябва повод да го правят. 4% от участниците в анкетата заявяват, че изобщо не ядат сладости.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ