Тайните кулинарни навици на световните лидери
Руският президент Владимир Путин имал специален „опитвач“, който пробвал всяко блюдо за отрова, преди то да украси масата на политика. Това разкри Жил Брагар от елитната френска група „Club des Chefs des Chefs“, която пази кулинарните тайни на поколения световни лидери.
„Опитвачите съществуват само в Кремъл, където квалифициран лекар проверява всяко ястие на готвача“, заяви Брагар преди последната среща на клуба в Париж. Той разкри и някои други особености на най-големите политици.
Така например бившият американски президент Джордж Буш-старши карал двама бивши агенти на ФБР да проверяват храната му по време на едно от пътуванията му до Лондон.
Хилари Клинтън пък уволнила френския готвач на Белия дом, защото намерила ястията му за „твърде тежки“.
Маргарет Тачър се интересувала основно от цената на храната, като веднъж направила голям въпрос за стойността на пържола със сос от гъби, сервирана на бившия френски президент Франсоа Митеран.
Барак Обама от своя страна ненавижда червеното цвекло и е наредил то да бъде изключено от менюто на Белия дом. Той и съпругата му наблягали основно на плодовете и зеленуците. Френският му колега Франсоа Оланд пък ненавижда артишока.
Германският канцлер Ангела Меркел обожавала сиренето и често пътувала до Париж, за да се наслади на любимата си френска кухня.
И тъй като готвачите са убедени, че решенията на големите минават през стомаха, те правят всичко възможно да повлияят върху атмосферата и настроението на световните лидери. Така за срещата между Оланд и Меркел по повод 50-годишнината от френско - германското примирие (1962 г.) френските готвачи решили да сготвят същото меню, което е било направено и за срещата между Шарл Де Гол и Конрад Аденауер при подписването на договора за приятелство. Сред поднесените ястия били печено говеждо и макарони с малини.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.