Хората предприемат все повече рискове с храната си

Хората предприемат все повече рискове с храната си

Хората предприемат повече рискове при набавянето на продукти за ежедневното си хранене, заради финансовата криза. Това показва проучване на Агенцията за хранителни стандарти, цитирано от BBC. Резултатите от него показват, че масово се пазаруват по-евтини продукти, тъй като храната става все по-скъпа. Проучването е обхванало близо 2000 души във Великобритания, като повече от половината са се опитали да направят предложения за това как по-добро да бъде използвана неизядената храна.

Броят на случаите на хранително отравяне достига своите върхове през лятото, тъй като топлите дни спомагат за размножението на микробите. „Докато повечето от нас виждат как нашата сметка за седмичното пазаруване се увеличава през последните няколко години, всички ние търсим начини да спестим максимум от нашите търговски бюджети“, заяви Боб Мартин, експерт в Агенцията за хранителни стандарти.

"Използването на неизядената храна е добър начин да спестим. Въпреки това, освен ако не сме внимателни, рискуваме да имаме хранително отравяне, ако не съхраняваме храната правилно", казва той. Според агенцията една трета от хората са по-склонни да решават по вида и миризмата на храната, за да се определят дали е безопасно тя да се яде, отколкото да гледат срока на годност. Експертите предупреждават обаче, че дори и да мирише добре храната тя може да е опасна. Остатъците от яденето трябва да се сложат в хладилника възможно най-скоро и след това да се консумират в рамките на два дни, съветват още те.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ