Британски тийнейджър създаде хитиво приложение за iPhone

Британски тийнейджър създаде хитиво приложение за iPhone

16-годишният Ник Д’Алойсио от Южен Лондон успя да привлече вниманието на света като разработи ново приложение за смартфоните на Apple. Неговата технология се казва Summly, съобщи BBC. Тя е свалена от потребителите на iPhone вече 100 хил. пъти и станала повод за няколко заглавия в международни медии и технологични сайтове.

С това приложение британският тийнейджър е успял да привлече вниманието на милиардер от Хонконг, решил да инвестира в разработката и в създателя й голяма сума.

Summly е iPhone приложение, което опростява съдържанието на уеб-страниците и резултатите от търсенето. В момента то може да показва в концентриран вид информацията от новинарски статии, страници след направена справка и прегледи с коментар. Смята се, че има потенциал тази услуга да бъде усъвършенствана.

Ник Д’Алойсио е син на адвокат и инвестиционен банкер. „Преговарях за изпит по история, използвайки Google, като кликвах на намерените резултати и излизах от тях, и това изглеждаше доста неефективно. Ако попаднех на сайт, който намирах за интересен трябваше да го чета и губех време”, разказва той. „Помислих си, че това, от което имах нужда, беше начин да опростя и обобщя тези уеб търсения. Google има Instant Preview, но това е само картина на страницата. Това, което исках, беше (сбит) облик на съдържанието”, добавя момчето. С тази своя идея то е ударило джакпота, смятат британските наблюдатели. 

Първото предлагане на приложението, първоначално наречено TrimIt, е регистрирало над 100 хил. изтегляния. То е привлякло вниманието на Horizons Ventures. Инвестиционната фирма е собственост на Ли Ка-Шинг – китайски милиардер, който се нарежда на 11. място в списъка на най-богатите хора в света на списание „Форбс”. Предишни негови инвестиции включват Skype, Facebook и Spotify.Неговата фирма е вложила $250 хил. в проекта.

Авторите в BBC отбелязват, че Ник не е с нищо по-различен от останалите тийнейджъри в страната. Учи в държавно училище, не в институция за надарени деца. Обича хуманитарните науки, крикета и ръгбито. Мечтае да изучава философия в университета, в училище учи китайски и руски. Смята продуктовия дизайн за много по-интересен от програмирането. В спалнята си в Уимбълдън младият предприемач разработва приложението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ