Малко труд, голямо впечатление!

Малко труд, голямо впечатление!

Малко труд, голямо впечатление!

Има начин да работим по-малко, но все пак да впечатляваме (шефа си, съпругата, съпругът, приятелите). Всички искаме да създадем възможно най-положително впечатление от труда си с по-малко усилия. И ако може най-скоро. Има няколко начина това да се случи. Става дума за стратегии, в които първо е необходимо да се мисли нестандартно, а след това да се приложат някакви действия, за да се създаде по-голяма видимост за стореното. Това може да се случи чрез следните стратегии:

1. Научете да вършите неща, които малко хора в средата ви умеят. Открийте нишова функция в екипа ви, която в момента малко ваши колеги владеят и се търси много. Обучете се и усъвършенствайте това умение. Ако много малко хора могат да изпълняват тази необходима функция, вашата ефективна стойност спрямо другите ще се издигне рязко. Вие ще бъдете човекът, до когото трябва да се отиде, за да стане това. Дори да е временен трик, така ще успеете да направите значително впечатление в кратък период.

2. Извадете добавена стойност от присъствието си изненадващо. Сякаш разполагате с магическа кутия. Мистериозният ефект на внезапно изказаното или показано познание е голям поддръжник на това да впечатляваш. За да постигнете абсолютното ниво на забележимост на усилията ви в работата трябва да достигнете до там, че хората да си помислят „Еха! Как го направи това?”. Важно е хората лесно да виждат вложените от вас усилия и резултатите от тях, но да не са 100% сигурни как достигнахте от точка А до точка Б. С други думи трябва да снабдявате работната среда със стойност, без да разкривате спецификите на майсторството ви.

3. Фокусирайте се повече върху по-малкото. Търгоецът на всякакви стоки може да се справи много добре в живота, но висшата степен на забележимост идва от специализацията. Елитната експертиза привлича много повече внимание по-бързо, отколкото процеса на неуморен труд. Колкото повече се покачва нивото на уменията ви, толкова по-голям ефект ще имат те върху мнението на останалите около вас. Най-силен става ефектът, когато с квалификациите си се откъснете много от масите. Примерът може да се илюстрира с каратето. Черният колан е най-уважаван от публиката. Той е „най-най-" квалификация. Кафявият колан също е нещо престижно. Но не е възприеман като кой знае колко по-престижен от червения. Фокусирайте се върху това да достигнете висини в експертната си квалификация.

4. Използвайте само качествени инструменти за работа. С остаряла материална база много трудно се прави впечатление и се работи твърде бавно и мъчително. Борете се за по-добри работни условия. Ако инструментите в компютъра ви не са достатъчни, потърсете хора, които могат да ги сменят и да оптимизират процеса. Не позволявайте на неефективността да ви победи.

5. Винаги продавайте уменията си на по-висока цена, в сравнение с тази, която откровено пред вас самите смятате, че заслужават. Така ще получите точната цена за тях. Умелият търговец прави точно това. Рекламира качествата на продукта си толкова уверено ги предлага толкова скъпо, че накрая, когато им свали цената, клиентът, който ги е закупил, остава доволен.

6. Следвайте правилото 80/20. Според него 80% от вашите резултати произлизат от само 20% от усилията ви. Ако можете да идентифицирате 20-те процента, които имат най-голямо значение и се фокусирате в тях, ще станете по-продуктивни и повече ще впечатлявате, без да повишите натовареността си и обема на труда. Опитайте да делегирате останалите 80% на когото е възможно и да ги прехвърлите където може. Ако извънредна задача се появи и сте принудени да елиминирате нещо от графика си, уверете се, че то не е част от важните за вас 20%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите