360 големи фирми умишлено занижили печалбите си

360 големи фирми умишлено занижили печалбите си

Националната агенция за приходите ще събере с около половин милиард лева по-малко от планираните за годината, показват предварителните разчети на агенцията. Това съобщи пред БНР директорът на НАП Красимир Стефанов.

По думите му основна причина за това са недобре планираните осигурителни плащания, които ще ощетят хазната с 300 млн. лв.

Проверки на ведомството показват, че 360 големи фирми умишлено са занижили печалбите си за миналата година, за да не плащат данъци.

„Заради липса на единна информационна система и координация между различните приходни администрации, както и заради проблеми със законодателството през последните 20 години, държавната хазна е ощетена от несъбрани общо за годините 12 млрд. лв.“, обясни Стефанов, позовавайки се на специален анализ изготвен от НАП.

Данъчните ще предложат законови промени, така че да се пресече увеличаването на тези несъбираеми плащания. Вече е готов и докладът за ДДС измамите, който до дни трябва да бъде представен на премиера.

Осъдените за данъчни престъпления през миналата година са 1199, а две години по-рано са били едва около 400, заяви Стефанов.

На въпроса за появилите се спекулации за евентуално отнемане на лиценза на „Лукойл" и спиране на рафинерията, Красимир Стефанов отговори: „Подобна мярка може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ