Google купува компания за безпилотни самолети

Google купува компания за безпилотни самолети

Интернет гигантът Google придоби американския разработчик на безпилотни самолети Titan Aerospace за необявена сума, предаде Би Би Си. От Google посочват, че сделката се вписва в намеренията й да разшири максимално достъпа до интернет по света. Корпорацията е надхвърлила оферта на Facebook, която също искаше да придобие фирмата, според „Уолстрийт Джърнъл“..

Titan Aerospace разработва два вида самолети, захранвани от слънчева енергия, които по нейно описание, могат да летят в продължение на години. Тя смята „да старира търговски операции“ към 2015 г. За нея работят 20 служители в град Мариарти, Ню Мексико. Ръководството й ще остане същото. Засега основен фокус са дроните, захранвани от соларни панели. Те могат да летят дълго, без да кацат за профилактика. Именно затова Facebook имаше интерес към придобиването им.

„Titan все още е в началото на развитието си, но атмосферните сателити могат да помогнат в доставняето на интернет до милиони хора и да помогнат да се разрешат други проблеми, включително при усилия за възстановяване след катаклизми и вреди за околната среда, като изсичането на горите“, посочва Google в изявление.

Покупката следва сделка на Facebook, сключена по-рано тази година, в която социалната мрежа купи британския разработчик на дронове Ascenta за 20 млн. долара.

Google и Facebook си поставят за цел да използват всички възможни технологични иновации, като безпилотните самолети и стратосферни балони, които осигуряват безжичен интернет достъп, за да разширят максимално проникването на мрежата до световното население.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ