Българите са третата най-голяма имигрантска група в ЕС

Българите са третата най-голяма имигрантска група в ЕС

Българите са третата най-голяма имигрантска група в ЕС

Българите са третата най-голяма имигрантска група в рамките на Европейския съюз. Това показват данни на Евростат. На първо място са румънците, като най-много от тях живеят в Италия и Испания. Според данните за 2008 г. от общо 2 млн. имигранти в ЕС, румънците са 384 хил., следвани от поляците, които са 266 хил. души, и българите - 91 хил. души. България е и сред страните с повече емиграция, отколкото имиграция.

Според статистическата служба на ЕС, към вътрешна миграция в границите на 27-те страни членки са били склонни и германците, французите, британците, унгарците, холандците и португалците.

През 2008 г. в страните от Европейския съюз са влезли 1,8 млн. външни имигранти, от които 157 хил. са дошли от Мароко, 97 хил. - от Китай, 93 хил. - от Индия. Значителен брой са потърсилите по-добър живот в границите на съюза от Албания, Украйна, Бразилия, Америка, Русия, Турция и Колумбия. Сред пристигналите в ЕС имигранти преобладават младите хора, като средната им възраст е 27,5 години. По същото време 2,3 млн. души са напуснали държави от ЕС.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ