Дания поема председателството на ЕС

Дания поема председателството на ЕС

Дания поема председателството на ЕС

От днес Дания поема ротационното председателство на Европейския съюз. Тя е една от малкото държави в съюза, управлявани от лявоцентристко правителство, отбелязват наблюдатели. Страната е решена в рамките на председателството си да наложи дискусии между 27-те членки на ЕС за решаване на кризата в еврозоната, въпреки че в нея не е приета единната валута, съобщи агенция „Франс прес”.

"Напълно разбирам, че 17-те страни от еврозоната имат нужда да вземат някои решения помежду си", заяви премиерът Хеле Торнинг-Шмит.

През 1992 г. кралството отхвърли с референдум Договора от Маастрихт. Година по-късно датчаните подписаха „олекотена” версия на договор, с 4 особености. Тези изключения разрешават на страната да не участва в решения за важни области като отбраната или общата валута. Те ще бъдат спазвани, но Дания ще председателства и срещите по тези проблеми, заяви министърът по европейските въпроси Николай Вамен. Целта на страната е да бъде мост между „17-те и 27-те”, за да не се задълбочи пропастта между членките на еврозоната и останалите държави в съюза.

Освен това Дания ще стане арбитър на преговорите по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 г., които предизвикват разногласия. Договарянето обаче е "датски специалитет", отбеляза още премиерът Торнинг-Шмит.

От Копенхаген ще работят за откриването на нови възможности за европейските компании чрез договаряне на търговски споразумения с Япония, Канада, Индия и Тунис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ