Шолц иска общоевропейско финансиране, което да конкурира американските зелени субсидии

Шолц иска общоевропейско финансиране, което да конкурира американските зелени субсидии

Шолц иска общоевропейско финансиране, което да конкурира американските зелени субсидии

Германският канцлер Олаф Шолц и неговите социалдемократи ще призоват Европейския съюз да създаде нови инструменти за съвместно финансиране, за да помогне на страните членки да се конкурират срещу увеличените американски субсидии за зелени технологии, съобщи Блумбърг.

Социалдемократите на Шолц призовават за реформа на съществуващите правила на ЕС за държавна помощ и отделяне на повече средства, които да съответстват на усилията на САЩ за подкрепа на зелените инвестиции, става ясно от проектодокумент за европейската индустриална стратегия, видян от агенцията.

Източник, запознат с позицията на Шолц, твърди, че канцлерът подкрепя предложенията, изложени от неговата партия, и иска лидерите на ЕС да одобрят допълнителни инструменти за финансиране, така че държавите от ЕС с по-строги бюджети да не бъдат изоставени в надпреварата за зелени субсидии.

Доходността на италианските облигации се повиши след публикуването на информацията, свивайки спредът между тях и доходността на 10-годишните германски облигации до най-ниското ниво от април - 181 базисни пункта. Еврото също поскъпна.

Този ход идва на фона на нарастващия скептицизъм в Брюксел и други европейски столици, че администрацията на президента Джо Байдън ще направи някакви значими промени в плана си за зелени инвестиции на стойност 370 милиарда долара. Блокът твърди, че т. .нар Закон за намаляване на инфлацията несправедливо дискриминира европейските компании и може да накара зелени индустрии да се пренесат отвъд Атлантика.

„Нуждаем се от европейска индустриална инвестиционна инициатива със специален фокус върху бъдещите технологии, разширяването на възобновяемите енергийни източници и насърчаването на индустриалните иновации“, казва партията в документа, който е бил финализиран в понеделник и трябва да бъде публикуван тази седмица.

За тази цел ЕС трябва да преразпредели неизползваните средства от фонда за възстановяване след пандемия и да засили своята енергийна инвестиционна програма. Освен това Германската социалдемократическа партия иска държавите-членки да използват предстоящия преглед на бюджета на ЕС, за да дадат приоритет на инвестиционните проекти за зелената трансформация.

„Допълнителните инструменти за съвместно финансиране също трябва да бъдат разгледани конструктивно“, се казва в проектостратегическия документ , без да се уточнява дали това би включвало и съвместни заеми от ЕС – спорна тема за много германци, които се притесняват, че ще трябва да покрият неконтролираното харчене на други държави.

Шолц беше министър на финансите в правителството на Ангела Меркел през 2020 г., когато лидерите сключиха историческо споразумение за емитиране на съвместен дълг за финансиране на заеми и безвъзмездни средства за фонда за възстановяване. Германските социалдемократи намекнаха, че този път съвместно обезпечените заеми, издадени от Европейската инвестиционна банка, могат да бъдат опция за страните членки с ограничени национални бюджети.

„Искаме да засилим ролята на Европейската инвестиционна банка“, се казва в стратегическия документ. „ЕИБ трябва да бъде цялостно подсилена по отношение на своята организация и също така да бъде оборудвана с допълнителни инструменти.“

Дискусиите по темата между лидерите на ЕС са на много ранен етап и ще бъде трудно да се постигне консенсус предвид съпротивата в някои страни членки с традиция на фискална предпазливост, каза източникът, близък до Шолц. Постигането на споразумение вероятно ще отнеме няколко месеца, но въпреки това Шолц вярва, че трябва да има европейско финансиране в допълнение към увеличаването на националните субсидии, добавя той.

Според стратегическия документ на Германската социалдемократическа партия предложените стъпки трябва да създадат силна обща рамка за европейска подкрепа, която ще демонстрира солидарност към онези държави-членки, които нямат достатъчно собствени възможности за финансиране.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващия месец, за да обсъдят реакцията на ЕС на американския закон, като някои предлагат въвеждане н т. нар. закон „Купувайте европейско“, който да помогне за укрепването на местните компании. Блокът заяви, че може да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация - перспектива, която може да подкопае трансатлантическото единство в разгара на войната на Русия в Украйна.

Въпреки това Шолц и ГСДП искат ЕС да задълбочи търговските си отношения със САЩ като негов най-важен търговски партньор и да използва разговорите в търговския и технологичен съвет ЕС-САЩ, за да намали или дори да премахне мита. „Първата стъпка може да бъде възобновяването на преговорите за европейско-американско споразумение за промишлените тарифи“, се казва в документа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ