Запалиха олимпийския огън в Гърция

Запалиха олимпийския огън в Гърция

Запалиха олимпийския огън в Гърция

Огънят за Олимпиадата в Лондон беше запален от красиви жрици в древната местност Олимпия в Гърция. Това се случи по време на генерална репетиция за официалната церемония по запалването на олимпийската факла, предвидена за днес.

В следващите часове от слънчевите лъчи, концентрирани чрез сферични огледала, ще бъде запален специално подготвен за целта жертвеник. След като огънят лумне в храма на богинята Хера, днес той ще премине първо през остров Крит, а оттам - през Ксанти, Солун, Лариса и други исторически градове в Гърция. След това, на 17 май ще бъде транспортиран със самолет до Великобритания, където ще премине през страната в 70-дневната обиколка за тазгодишната Олимпиада, информира BBC.

Първият, който ще поеме факела с огъня, е роденият във Великобритания гръцки плувец в 10-километровия маратон Спирос Яниотис. На него гърците възлагат големи надежди за медал във водните спортове, въпреки че самият Яниотис не крие, че за него е все едно дали ще се състезава за Гърция или за родината му Великобритания, защото изпитва сантименти и към двете държави.

Самият факел е покрит със злато и се състои от 8000 преплетени пръстена, които символизират броя на участниците в олимпийската щафета.

Церемонията ще се състои днес в Гърция на фона на нарастващо политическо напрежение и нестабилност. Трети пореден ден партиите в страната преговарят за съставянето на правителство. Лидерът на ПАСОК - третата поред парламентарна сила след последните избори - Евангелос Ванизелос днес ще направи поредно усилие да състави коалиционно правителство, преговаряйки с лидерите на дясноцентристката партия "Нова демокрация" и радикално левия блок "Сириза", които преди това не успяха да стигнат до съставяне на кабинет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ