Бизнес доверието в Япония се влошава за второ поредно тримесечие

Бизнес доверието в Япония се влошава за второ поредно тримесечие

Бизнес доверието в Япония се влошава за второ поредно тримесечие

Бизнес доверието сред големите японски производители регистрира влошаване за второ поредно тримесечие през юни. Това показа индексът Такан на Японската централна банка, отчитащ настроението сред бизнеса в страната, съобщиха Киодо и ДПА.

Ключовият индекс спадна до 9 пункта от 14 пункта, регистрирани през предишното тримесечие. Анализаторите прогнозираха той да остане на равнище от 13 пункта.

Влошаващите се настроения сред едрия японски бизнес са повлияни от нарастващите им разходи за енергия и суровини, както и свиването на доставките, причинено от локдауните в Китай, обяснява Киодо.

Все пак индексът за големите непроизводителни предприятия, включително сектора на услугите, се повиши до 13 пункта от 9 пункта през тримесечието приключващо в края на март. Това представлява първо подобрение на показателя от декември 2021 г., което отразява възстановяване от ефектите на пандемията от коронавирус върху икономиката.

През периода април-юни големите капиталови разходи в цялата японска индустрия вече са с 18,6 на сто по-високи спрямо януари-март. Така резултатите надминаха прогнозите за ръст от 12 на сто, докато през предходното тримесечие отчетеното увеличение беше 2,2 на сто.

Въпреки че влошаването в автомобилния сектор беше донякъде ограничено през второто тримесечие след рязък спад през предходното тримесечие, ограничаването на производството на автомобили нанесе удар на секторите, насочени към доставки на авточасти и компоненти. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ