Ел Салвадор и биткойн: история за любов и омраза (1 част)

Ел Салвадор и биткойн: история за любов и омраза (1 част)

Ел Салвадор и биткойн: история за любов и омраза (1 част)

Ел Салвадор бе в светлините на прожекторите няколко пъти, откакто прие биткойн и последвалите действия, едно от които бе създаването на Bitcoin City. Създаването на град от нищото изисква огромни ресурси, които Ел Салвадор не притежава.

Страната се върна в заглавията на световните информационни агенции, като обяви емитирането на първата биткойн облигация за финансиране на града. Сега, когато цената на криптовалутата се срина, Ел Салвадор отново е в светлините на прожекторите като купува от нея.

Връзката Биткойн – Ел Салвадор няма нищо общо нито със стабилните пари, нито с напредъка. Има повече общо с опитите да се предотврати банкрутът на страната.

Акт 1: Приемането на биткойн като принудителен търг

През септември 2021 г. Ел Салвадор беше на първите страници на пресата, когато прие законодателство, което утвърди биткойн като законно платежно средство през юни същата година. Това бе огромна изненада и доста смел политически ход.

Въпреки проблемите с норматива и добре обоснованите обвинения в корупция, свързани с официалния портфейл, в който се търгуват биткойни, мнозина все още виждат в това стъпка към паричното бъдеще.

Основният проблем със законодателството е, че то направи приемането на Bitcoin задължително за практически всички плащания в страната (принудителен търг).

Струва си да отворим скоба, за да обясним разликата между законно платежно средство и принудително платежно средство. Законното платежно средство изисква длъжниците да приемат валута, за да уредят дълговете си. Принудителният търг означава, че всеки е длъжен да приеме дадена валута като форма на плащане за всяка сделка. Ясно е, че принудителният търг е много по-рестриктивна мярка от законното платежно средство.

През цялата история разпоредбите за законно платежно средство са били достатъчни, за да позволят държавно емитираните пари да циркулират, така че поне за най-важните валути не е било необходимо да се издава принудителен търг.

Ел Салвадор обяви, че приема биткойн като принудителен търг. Изненадващо, значителна част от крипто общността гледаше положително на този ход. Като се има предвид, че биткойнът е предназначен да защитава хората срещу парични злоупотреби от страна на държавата, не изглежда напълно последователно да се приветства държава, която злоупотребява с властта си, като налага виртуалните пари за форма на плащане.

Не може да се отрече, че поне страната поддържа известна последователност, като приема данъчни плащания в биткойн (въпреки че данъците се изчисляват в долари) и необлагането с данъци на капиталовите печалби за крипто холдинги (няма фискален смисъл да се облагат капиталовите печалби върху стока, която се рекламира като пари). Но след това Ел Салвадор отиде много по-далеч и създаде фонд (или тръст), който гарантира незабавната конвертируемост между биткойн и долари.

Акт 2: Салвадорският биткойн фонд

Ел Салвадор създаде официален портфейл Chivo за транзакции с биткойн с подкрепата на правителството. Обявената цел е да предостави алтернатива, така че потребителите да могат да обменят биткойни за долари. Необявената цел бе да се предпази населението от нестабилността, типична за пазара на криптовалута. Сега правителството гарантира мигновен, стабилен обменен курс между долари и биткойн от момента, в който той  бъде конвертиран в американска валута (независимо кога е направено действителното конвертиране). По този начин правителството абсорбира ежедневната нестабилност на пазара на биткойн.

За да позволи незабавно конвертиране на биткойни в долари, Ел Салвадор създаде държавен фонд от 150 млн. долара. За някои това може да изглежда скромна сума, но трябва да има предвид, че БВП на Салвадор е само 28,5 млрд. долара, а годишните приходи на държавата са малко над 6 милиарда. Всъщност страната задели 2,5% от годишните си доходи за него.

Салвадорските банки са задължени да предоставят безплатно услугите си на държавния портфейл Chivo. С други думи, Ел Салвадор принуждава своя финансов сектор да финансира безплатно прекия си конкурент. И тук стъпките, които Ел Салвадор предприема, не са в съответствие с биткойн философията за защита срещу парични злоупотреби от държавата.

Как се справя биткойн инвестицията на Ел Салвадор?

Ел Салвадор губи огромни суми от парите на данъкоплатците с биткойн фонда. Смята се, че е използвал 107 млн. долара от портфейла на фонда и сега притежава  2381 биткойна . При текущата цена на биткойн (приблизително 20 000 долара), инвестицията е само 48 млн. долара. С други думи, паричната политика на президента Найиб Букеле е довела до загуба от повече от 55% за десетте месеца от септември 2021 г. Загубата е еквивалентна на 1% от публичните приходи на Ел Салвадор.

Фигура 1: Цена на биткойн и покупки на Ел Салвадор

Загубата на пари с биткойн фонда не е непременно провал, ако неговата цел, както е установено от закона, не е да прави пари, а да даде възможност за незабавна конвертируемост. Въпреки това, постоянните съобщения на Букеле, че Ел Салвадор се възползва от спадовете на цените, за да прави покупки, предполагат, че той играе ролята на мениджър на хедж фонд.

Критериите за покупка и продажба на биткойн за осигуряване на незабавна конвертируемост имат много малко общо с критериите за осигуряване на доходност. Отново, самото съществуване на държавен фонд за осигуряване на конвертируемост е пряка атака срещу принципа на децентрализация на Биткойн.

Мениджър Нюз публикува с малки съкращения статията на Даниел Фернандес за Американския институт за икономически изследвания (AIER). Авторът е основател на UFM Market Trends и професор по икономика в университета Francisco Marroquín. Има докторска степен по приложна икономика и магистърска степен от Университета Рей Хуан Карлос в Мадрид и по приложна икономика от университета Алкала в Мадрид.

(следва)

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ