Главният икономист на Citigroup оценява на 50% вероятността от глобална рецесия

Главният икономист на Citigroup оценява на 50% вероятността от глобална рецесия

Главният икономист на Citigroup оценява на 50% вероятността от глобална рецесия

Прогнозите на Уолстрийт за повишен риск от рецесия започват да стават все по-обичайни, пише YahooFinance.

Най-новата идва от Citigroup, чиито уважаван икономист Нейтън Шийтс оцени на 50% вероятността от глобална рецесия в бележка до клиенти. Подобно на колегите си на Уолстрийт, Шийтс говори за перфектна буря от увеличение на лихвите на Федералния резерв, висока инфлация и голяма тежест върху потребителските разходи и икономическата.

„Световната икономика все още страда от тежки шокове в предлагането, които тласкат инфлацията нагоре, а растежа надолу. Съвсем наскоро на сцената се появиха още два фактора: централните банки повишават лихвите с нарастващ сила в борбата си срещу инфлацията, а търсенето на стоки от глобалните потребители изглежда смекчава“, коментира той.

Икономистът прогнозира ръст на световния брутен вътрешен продукт от 2,3% през тази година и 1,7% през 2023 г.

„Нашето заключение е, че централните банки са изправени пред страхотно предизвикателство, докато опитват да се борят с инфлацията. Историята показва, че намаляването на инфлацията носи значителни рискове за растежа и виждаме, че общата вероятност от рецесия сега се приближава до 50%. Централните банки все още може да проектират „меко приземяване“, но това ще изисква сътресения в предлагането да спаднат и търсенето да остане устойчиво“, каза Шийтс.

Той също така наскоро предупреди в Yahoo Finance Live, че проблемите с веригите за доставки, които поддържат повишена инфлация, може да не приключат за известно време.

Представителите на Уолстрийт побързаха да алармират за състоянието на икономиката, след като заседанието на Федералния резерв миналата седмица завърши с повишаване на лихвения процент със 75 базисни пункта и като цяло агресивен тон по отношение на борбата с инфлацията от шефа на централната банка Джером Пауъл.

Във вторник главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус също повиши оценката си за вероятността от рецесия от 155 на 30%

„Основните причини са, че нашият основен сценарии на растеж сега е по-нисък и че ние все повече сме загрижени, че Фед ще се почувства принуден да реагира енергично на високата обща инфлация и очакванията за потребителската инфлация, ако цените на енергията се повишат допълнително, дори ако икономическата активност се забави рязко“, каза Хациус.

Американският икономист на Deutsche Bank Матю Луцети пък изтегли напред във времето прогнозата си за рецесия, като сега той очаква това да се случи в началото на 2023 г.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ