Икономическата активност в еврозоната се срина до 8-месечно дъно

Икономическата активност в еврозоната се срина до 8-месечно дъно

Икономическата активност в еврозоната се забави през юли до 8-месечно дъно в резултат на продължаващо влошаване на активността както в промишлената, така и в сферата на услугите, показват предварителните данни от ежемесечното проучване на S&P Global.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, спадна през юли до 48,9 пункта от 49,9 пункта през юни, докато осредните очаквания бяха за доста по-умерено понижение към 49,7 пункта. Това представлява поредно отстъпление на индекса от неговия връх през април на ниво от 54,1 пункта, като вече за втори пореден месец той остава под важното ниво от 50 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

Последното проучване на S&P Global, цитирано от БНР, показва, че това е най-стръмният темп на свиване на бизнес дейността от ноември 2022 г. насам, тъй като притокът на нови поръчки спадна най-силно от осем месеца. Освен това растежът на заетостта се забави до най-слабото ниво от февруари 2021 г.

Ценовият натиск също отслабна допълнително, като средните продажни цени се повишават с най-бавния темп от почти две години и половина, докато бизнес нагласите за следващите месеци се влошиха до най-ниското ниво от миналия ноември.

Индексът PMI в промишления сектор спадна през юли до 38-месечно дъно от 42,7 пункта спрямо 43,4 пункта през юни, докато активността в сферата на услугите забави своята експанзия до 51,1 от 52,0 пункта.

"Икономиката на еврозоната вероятно ще се придвижи още повече към територията на свиване през следващите месеци. Тези тенденции са особено ясно изразени в производствения сектор, което предполага, че спадът тук вероятно ще продължи с напредването на втората половина на 2023 г.", коментира главният икономист на проучването д-р Сайръс дьо ла Рубия.

"Последните PMI данни няма да зарадват Европейската централна банка, тъй като цените в частния сектор все още пълзят нагоре, водени единствено от сектора на услугите. Това предполага, че президентът на ЕЦБ Кристин Лагард със сигурност ще се придържа към досегашната политика и централната банка ще повиши лихвените проценти с нови 25 базисни пункта на заседанието си на 27-и юли", добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ