Ще влезем ли в еврозоната на 1 януари догодина? Зависи от инфлацията през април

Ще влезем ли в еврозоната на 1 януари догодина? Зависи от инфлацията през април

Ще влезем ли в еврозоната на 1 януари догодина? Зависи от инфлацията през април

Размерът на инфлацията в момента би попречил на влизането на България в еврозоната от 1 януари 2024 г. Това заяви икономическият министър Никола Стоянов при откриването на конференция в Костинброд, съобщи БТАл

По думите му, това е единственият по-голям проблем за приемането на България във валутния съюз от догодина. Инфлацията ще бъде измерена през април и на база на това ще се вземе решение дали от 1 януари 2024 г. България ще влезе в еврозоната.

"През май ще е последният окончателен конвергентен доклад, с който окончателно ще се реши приемането на България в еврозоната", уточни Никола Стоянов.

Икономическият министър припомни, че страната ни през декември е получила указания за сечене на монети, което е предпоследната стъпка преди окончателното решение.

"Бих казал, че на 90% вече е ясно, че на 1 януари 2024 г. ще влезем в еврозоната. На срещите в Министерския съвет с всички работодателски организации, както и с големите синдикати, има пълна подкрепа за това", добави Никола Стоянов.

Той посочи, че в Хърватия, която е последният член на валутния съюз, синдикатите са били против, което е довело до някои проблеми. "В България работодатели и синдикати твърдо подкрепят това решение", каза министърът на икономиката.

Служебното правителство прави всичко възможно да се свали инфлацията в страната, посочи Никола Стоянов. Тъй като в момента е прекалено висока и би попречила за влизането ни в еврозоната, служебният министър на икономиката се надява до април тя да спадне сериозно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ