Западът се ориентира към доставки на метали и минерали, които ще намалят зависимостта от Китай

Западът се ориентира към доставки на метали и минерали, които ще намалят зависимостта от Китай

Западните страни възприеха политиката на Китай за доставки на метали и минерали и започнаха да се борят за самодостатъчност в тази област. Това заяви пред Financial Times Джейкъб Стаусхолм, главен изпълнителен директор на базираната в Австралия и Великобритания Rio Tinto Group.

"Когато Китай създава индустрия, той изгражда устойчив канал за доставки. А Западът разчита на пазара и на принципа за доставка на материали точно навреме, а  Китай е в добра позиция, защото планира. Сега Западът започва да прави това, което Китай винаги е правил в исторически план", каза Джейкъб Стаусхолм.

Той заяви, че ако западните държави искат да се сдобият с нова енергия, да намалят емисиите на парникови газове, те се нуждаят от екологични зелени технологии, които не могат да бъдат получени без развитието на минния сектор. Стаусхолм каза също, че в момента активно се обсъжда как да се опрости процесът на издаване на лицензи за добив на ресурси.

Стаусхолм също така увери, че Rio Tinto Group - втората по големина мултинационална компания за добив на полезни изкопаеми и метали в света, не е подложена на натиск от страна на западните правителства заради това, че прави бизнес с Китай.

Financial Times припомня, че през последните десетилетия добивът и преработката на полезни изкопаеми са се преместили в развиващите се страни, включително Китай, където работната ръка е по-евтина, а екологичните разпоредби са по-снизходителни. Сега обаче западните държави се опитват да намалят зависимостта си от Китай по отношение на доставките на ресурси

 Въпреки това западните страни се опитват да намалят зависимостта си от Китай по отношение на ресурсите.Независимо от това Китай доминира в доставките на много минерали, необходими за зелените технологии, като например батерии за електрически автомобили и слънчеви панели.

Американските власти прогнозират, че търсенето на редкоземни метали, както и на литий и кобалт, ще нарасне с 600 % през следващото десетилетие. В същото време Китай разполага с по-голямата част от капацитета за добив и преработка на тези метали.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ