Интелектуални състезания за Европейския ден на езиците в София

Интелектуални състезания за Европейския ден на езиците в София

Решаване на кръстословици на 11 езика, състезание по четене на поговорки и цитати на чужди езици, представления и уъркшопове са част от богатата програма на Европейския ден на езиците, който ще се отбележи у нас тази неделя, 2 октомври пред Народния театър „Иван Вазов”. Празникът, който е с официален начален час 11.00 ч., е подготвен от 16 европейски културни институции сред които австрийското посолство у нас, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Посолство на Швейцария, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия и др.

Въпреки, че на пръв поглед може да изглеждат трудни, многоезичните кръстословици всъщност предлагат лесен и забавен начин да се научат интересни думи на различни чужди езици. Първата съдържа общо 21 думи, като за всяка от тях е указано на кой език трябва да се попълни. С превода ще помагат представителите на културните институти, които ще подсказват за думите на техния език. Ако кръстословицата бъде решена правилно, ще се получи известна българска поговорка, която се образува от съвпадащите букви в кирилицата, латиницата и гръцката азбука. За успелите да се справят с това забавно предизвикателство са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17ч.

По-запалените лингвисти могат да се опитат да решат кръстословицата с повишена трудност, която е подготвена от Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия. Правилното й решение също води до скрита фраза, но този път тя не е на български език. Затова са предвидени и по-големи награди за първите 10, които успеят да я решат. Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които могат да се намерят на специално организираните за събитието щандове.

Европейският ден на езиците се отбелязва от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. По този повод Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ