Италия в патова ситуация след изборите

Италия в патова ситуация след изборите

Италия в патова ситуация след изборите

Италианските предсрочни парламентарни избори завършиха с патова ситуация. Политическата криза в страната се задълбочи, сочат международните медии.

Нито една политическа формация не постигна мнозинство на изборите. Преброяване на бюлетините показа, че лявата и дясната коалиция в Италия са с почти равен вот. Най-висок интерес отчита гражданското движение на комика Бепе Грило. Формацията му обаче плаши международните кредитори и инвеститорите, защото е антикорпоративно настроена, с риторика против еврото. Протестното й движение в дебюта си спечели една четвърт от вота, информира Би Би Си.

Междувременно блокът, предвождан от премиера в оставка Марио Монти, получи едва 10%. Това го оставя без възможност дори да подкрепи някоя от коалициите.

За италианската политика се очертава безизходна ситуация. Лявата коалиция е с половин пункт преднина в долната камера и по-малко от 1 пункт в Сената спрямо дясната на бившия премиер Силвио Берлускони. Партията на Берлускони оспорва преднината на левите.

Експерти прогнозират правителство на широка коалиция или нови избори, поради невъзможността на политическите сили да се споразумеят.

Предстои президентът на Италия Джорджо Наполитано да организира срещи, в които да изслуша всички политически формации, за да реши на кого да възложи съставянето на кабинет.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ