Ню Йорк остава на върха на класация за водещите финансови центрове в света

Ню Йорк остава на върха на класация за водещите финансови центрове в света

Ню Йорк остава на върха на класация за водещите финансови центрове в света

Ню Йорк с лекота запазва първата си позиция в публикуваното днес ново издание на Индекса на глобалните финансови центрове, цитирано от Ройтерс.

Ню Йорк, който е на първо място от септември 2018 г. насам, когато измести от позицията Лондон, продължава да води в класацията със 763 пункта. Класацията е базирана на проучвания на 147 фактора, предоставени от трети страни, включително Световната банка, ОИСР и ООН. Тя включва 121 финансови центъра.

Лондон е на втора позиция със 744 пункта, като британската столица леко е съкратила преднината на Ню Йорк, което носи известно облекчение предвид притесненията относно конкурентоспособността на града след Брекзит и решенията на редица компании, сред които дизайнера на чипове Arm Holdings, да листнат акциите си Ню Йорк, вместо в Лондон.

Сингапур обаче сега е само на 2 пункта зад Лондон със 742, а на пункт зад него е  Хонконг на четвърто място – знак за засилваща се битка за второто място.

Индексът се съставя на всеки шест месеца от базирания в Лондон мозъчен тръст Z/Yen и Китайския институт за развитие.

„Американските центрове се представиха добре, с пет американски центъра в топ 10, което отразява силата на американската икономика“, се казва в проучването. Оттам добавят, че Ню Йорк запазва лидерството си в отделни финтех класации, следван от Лондон, който изпреварва Сан Франциско.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ