Тоталното лидерство

Тоталното лидерство

Познавам много усърдно работещи хора, които се чувстват неудовлетворени, съкрушени или в застой. За последните двадесет години установих, че всички те не прилагат последователно лидерските си качества в работата, в дома и сред приятелите, както и при развитието на собствената си личност (ум, тяло, настроение, дух).

Разбира се, винаги ще съществува известно напрежение между всички тези различни роли, които изпълняваме. Уверявам ви, голяма е ползата, когато се стремим да постигнем отлично представяне във всичките четири сфери. Искам специално да подчертая, че е важно не да заменяме една за сметка на друга. А да напредваме и в четирите посоки, да правим така, че да намираме взаимната полза в тях. Това е главната идея на „Тоталното лидерство”. То е тотално, защото се отнася за цялата личност, а  е лидерство, защото изисква устойчива промяна, която е полезна не само за вас, но и за най-важните хора около вас.

За да спечелите победи и в четирите сфери – работа, дом, приятели и собствена личност, трябва да си изясните какво искате да постигнете във всяка от тях. Внимателно анализирайте собствените си очаквания, както и  на хората, които имат най-голямо значение за вас. Това е първият етап във вашето развитие към тоталното лидерство.

След това идва ред на  умело замислените експерименти – започнете да правите нещо ново за известно време, за да видите как то ще ви се отрази. Ако не е успешно, спирате или се пренастройвате. Загубата е минимална. При обратното развитие  записвате първа малка победа. С времето тези победи се натрупват и така обхващате в своите експерименти все повече хора и неща, които са от най-голямо значение за вас. Този подход не изисква да поемате излишни рискове. Напротив, той е ефективен, защото е свързан с реалистични очаквания и  краткосрочни промени, които при това са под ваш контрол.

Процесът

Концепцията за тоталното лидерство се гради върху три принципа: (1) да бъдем истински: да проявяваме чувство за реализъм, когато си изясняваме какво е важно за нас. (2) Да бъдем цялостни: да действаме честно и последователно като уважаваме това, с което се занимаваме. (3) Да бъдем новатори: да подхождаме към нещата творчески докато експериментираме.

Как да планираме експериментите

Да преследвате четирипосочната победа означава да осъществим промяна, насочена към изпълнението на множество цели, които да ни се отразят положително. Експериментите в работата могат да бъдат свързани с нови възможности за увеличавене на продуктивността, с намаляване на  скритите разходи, с подобряване на работната среда. Целите за дома и приятелите обикновено са свързани с отношенията, стремежът е те да станат по пълноценни и да имат по- положително въздействия върху нашия и на близките ни живот. Когато разсъждаваме за собствената си личност обикновено става въпрос за нашето здраве и за откриването на истинското удовлетворение от живота.

Докато обмисляме целите на експеримента, не бива да забравяме интересите и мненията на близките ни и на всеки друг, който може да бъде засегнат от него. Някои експерименти директно облагодетелстват само една от сферите на живота ни, но непряко влияят и върху останалите. Ако например решим три пъти в седмицата да се занимаваме с физически упражнения това пряко ще подобри здравето ни.  Но непряко ще ни даде повече енергия в работата, ще повиши самочувствието ни, което пък ще ни направи по-добри родители или приятели. Други дейности, като например редовното плуване с децата или набирането на средства за благотворителност, организирана от компанията ни, повлияват върху всичките четири сфери на живота ни.

Определете възможностите

Отворете съзнанието си за това, което е възможно и се опитайте да измислите повече потенциални експерименти. Тук е мястото и времето да оставите въображението ви да се развихри. На този етап не разсъждавайте за евентуалните пречки. Измислянето може да е забавно, като реденето на пъзел. 

Един участник в моя семинар, директор продажби в компания за производство на цимент, разказа как решил да работи от вкъщи онлайн веднъж седмично, заради дългото пътуване до офиса. Това било в разрез с фирмените правила, но промяната имала положителен резултат. Моят познат започнал да има повече време за себе си и станал още по-ангажиран и продуктивен в работата си. Всички експерименти, които постигат ефект изискват от вас да поставите под въпрос традиционните си схнащания за това как е правилно да се правят нещата.

Добрите идеи

Каквито и експерименти да изберете, добре е да знаете, че най-полезни са тези, които не са прекалено лесни, но не са и твърде трудни. Ето някои конкретни предложения: започвате на ходите редовно на фитнес като записвате промените в килограмите. В неделя вечер подробно обмисляте цялата си делова седмица. Прекратявате някои от нездравословните си  навици (пушене, пиене, мазна храна, дълго гледане на телевизия). Отделяте време, за да четете романи. Започвате йога, медитация или други занимания, които подобряват емоционалното ви и духовно здраве. Помагате на сина си с домашното му всяка вечер. Започвате да преглеждате електронната си поща само сутрин. Ставате ментор на нов служител в компанията. Изключвате мобилния си телефон по време на обедната почивка. Присъединявате се към обществено значим проект, кампания или организация.

Не подхващайте много експерименти

Най-добре е да са не повече от три. Обикновено два се оказват успешни, а третият е с непредсказуем ефект. Определете кои да са те като си мислите дали ще облекчат напрежението в работата, дали ще разбият монотонността, дали ще ви позволят да развиете полезни умения, дали ще ви бъде забавно, защото ще включват нови емоции. И най-важното – дали ще ви приближат до живота, който искате да живеете.

Да измерим напредъка

Единственият начин да се провалите в един експеримент е да не успеете да си извадите поука от него. Постигането на една цел сама по себе си не ви придвижва напред към превръщането ви в лидера, който искате да бъдете. Неуспешните експерименти дават на вас и тези около вас информация, която ще ви помогне да ставате все по-добри. Начините на измерване могат да бъдат обективни или субективни, количествени или качествени.

Малките победи към голяма промяна

Експериментите не трябва да са големи,  всеобхващащи, които да променят изцяло начина ни на живот. Много амбициозните идеи обикновено се провалят, защото ни идват в повече. Най-добрите експерименти ви оставят да пробвате нещо ново, като намаляват неизбежните рискове, свързани с промяната. Когато залозите са по-малки, по-лесно се преодолява страхът от провал. Започвате да виждате, а и останалите забелязват резултати, които хем ви вдъхновяват да стигнете по-далеч, хем събуждат подкрепата на близките ви.

Можете да кажете на хората, които участват в експеримента: „Нека просто опитаме това. Ако не стане, ще се върнем към стария начин или ще пробваме нещо различно.”  Хората са по-склонни да опитат нещо ново, ако знаят, че не е за постоянно. Както и когато имат контрол върху решението дали експериментът е успешен или не, според техните очаквания.

Но малка победа не значи нищо. Това, което на вас може да ви се вижда дребна стъпка, на мен може да ми се стори гигантски скок, и обратното. Така че не се хващайте за думата. Голямата промяна означава, че са направени много малки крачки за постигането й. Знам, че дори  стъпките ни в един експеримент да са съвсем малки, целите ни обикновено не са.

Стюарт Фридман, за списание „Мениджър”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ