Борсов наблюдател: Изборите в САЩ ще са определящи за настроенията на Уолстрийт*

Борсов наблюдател: Изборите в САЩ ще са определящи за настроенията на Уолстрийт*

Борсов наблюдател: Изборите в САЩ ще са определящи за настроенията на Уолстрийт*

Политическите новини ще определят настроенията на Уолстрийт през тази седмица и дори ще оставят на заден план месечните данни за инфлацията. Републиканците водят в проучванията преди изборите и може да спечелят мнозинство в Конгреса и евентуално в Сената. Това ще създаде сериозни трудности за администрацията на президента Байдън, но от друга страна за Уолстрийт предполага добра среда за развитие.

Историята показва, че при контрол на републиканците на законодателните органи и президент от Демократическата партия, фондовият пазар се представя най-добре. Този път може да се окаже много по-различно, заради противоречията между двете партии по много политически и икономически въпроси.

Такъв казус са инфлацията и държавните харчове. Сред републиканците расте лобито на консервативната фискална политика. Комбинацията на такъв завой в политиката на държавата плюс рестриктивните мерки от Централната банка няма да се отрази добре на акциите в средносрочен план. Но изненадваща победа на демократите носи риска на повторение на неотдавнашните събития във Великобритания, когато плановете за повишаване на държавните разходи доведоха до сътресения на облигационния пазар. Още повече, че през седмицата ще бъдат публикувани данните за инфлацията през октомври, като инвеститорите не очакват съществена промяна.

Предвид разминаването в посланията на Федералния резерв след заседанието миналата седмица и изявлението на председателя Джером Пауъл на пресконференцията, повишаването на лихвите ще продължава, докато инфлацията е висока. Тези фактори може да се окажат сериозно препятствие за Уолстрийт през ноември, след като приключи сезонът на корпоративните отчети.

Акциите реагираха позитивно на нарастването на безработицата. Доларът падна в петък след данните за заетостта, като това показва как ще реагират пазарите, ако и когато икономиката започне да се влошава и спре повишаването на лихвите.

* Анализът е на Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трайдинг, и не представлява съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ