Кое прави мениджъра лидер

Кое прави мениджъра лидер

„Лидер”, „мениджър”, „разлика”? Статистиката на Google сочи, че тези ключови думи са изключително популярни при търсенето в бизнес сайтовете. Хората, натоварени с ръководство, и тези, които са ръководени, масово се интересуват кое точно прави мениджъра лидер.

„За да се управляват служителите успешно, се искат ценни качества. Да бъдат предвождани обаче е рядък талант. Има много мениджъри и малко лидери”, обяснява за management-issues.com бизнес експертът Маркус Бъкингам. И добавя няколко дефиниции:

1. Лидерите се отличават с неподправен оптимизъм. Дори когато са в лошо настроение, те излъчват постоянна сигурност в доброто бъдеще на компанията. Убедени са, че нещата могат и трябва да се подобрят, и изглежда, че знаят как да това да стане. Служителите са съгласни, че те работят това - да предвождат хората към по-добро бъдеще. Вдъхновението, което пораждат, неутрализира негативизма към шефа. Хората се чувстват добре от присъствието им.

2. Освен оптимисти, лидерите са хора със силно подчертано его. „В това няма лошо”, коментира Бъкингам. Най-големите и революционни събития, продукти и компании са създадени от егоцентрици. Скромността не е приятел на лидерството. Понякога водачите изглеждат арогантни, защото претенциите им към бъдещето са големи. Егото им помага, стига да не води до липсата на етично поведение в бизнеса.

3. Добрите лидери не само управляват. Те са тези, които са открили „универсалната истина”, родена от базисните човешки нужди, страхове и желания, които обединяват.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ