Аннамария Аксинте, изпълнителен директор на „Линде Газ България“ ЕООД

Аннамария Аксинте, изпълнителен директор на „Линде Газ България“ ЕООД

Аннамария Аксинте, изпълнителен директор на „Линде Газ България“ ЕООД

Аннамария Аксинте притежава над 20-годишен опит в областта на мениджмънта и финансите, подкрепен от солидни експертни знания и способност да изгражда екипи от професионалисти и ефективни партньорства. През годините е заемала ръководни позиции в „ОТП Факторинг“, „Ромпетрол България“, „Ромпетрол Румъния“, „Брау Юнион Румъния“. Има магистърска степен по икономика от СУ „Св. Климент Охридски“ и MBA диплома от The Open University UK.

Заема поста изпълнителен директор на „Линде Газ България“ ЕООД от 2017 г. Присъединява се към компанията през 2014 г. като финансов мениджър. Споделя, че в работата си разчита на упоритостта като силна страна на своя характер. „Без упоритост и усърдна работа трудно бихме могли да се справим със сложните казуси, пред които ни поставя бизнесът. В основата на постигането на отлични резултати е именно упоритостта – за да преодоляваме препятствия и винаги да отговаряме на високите очаквания на нашите клиенти и акционери“, казва Аннамария Аксинте.

Линде Газ България“ е водещ доставчик на индустриални, медицински и специални газове и газови съоръжения в България, като предлага и иновативни решения, които правят бизнесите по-продуктивни. „Линде Газ България“ е част от най-голямата в света компания за индустриални газове и инженеринг Linde PLC с продажби от 26 млрд. евро за 2021 г.

Q&A

Според проф. Ниймик и проф. Макграт, автори на книгата „Скритата сила в характера“, много често силните страни ученолюбие и любопитство се появяват заедно като отличителни черти. Точно такъв е и вашият случай. Какво са те за вас?

Любопитството и ученолюбието са предпоставки за постоянно развитие. Те са нужни, за да сме мотивирани да търсим нови възможности, да надграждаме и да предизвикваме ограниченията, с които се сблъскваме. Тези черти ценя и у членовете на нашия екип. Само когато човек притежава здравословно и чистосърдечно любопитство, се раждат добри идеи, които ни водят към прогрес. За мен е важно винаги да търсим начин за подобрение и оптимизиране на работните процеси, както и за развитие на нас самите. Принципът „Винаги сме го правили по този начин“ е абсолютно неприложим в съвременния динамичен свят, в който единственото постоянно нещо е промяната.

Докъде най-далече ви е отвеждало любопитството и с какво ви е помагало това?

То е в основата на това, което съм като личност. И е причината да се впусна в предизвикателството на бизнеса с индустриални газове – един сегмент, за мен доста различен и непознат, но и сектор, който традиционно се ръководи от мъже. Предизвикателството за една жена на ръководна позиция да навлезе и да се докаже в този сектор е огромно. Но тези усилия са пример и за останалите членове на екипа. Доказателство за това е, че откакто ръководя „Линде Газ“, делът на жените във фирмата се е увеличил с 1/3, което доказва, че без значение на пол, възраст и етнически произход всяка сфера е достъпна, когато човек има желание за развитие и вярва в собствените си сили и умения.

Добротата и лидерството са ваши отличителни черти, как се допълват те и защо са важни?

Лидерството ми помага да ръководя екипа и да го мотивирам за постигане на целите ни. Добротата го допълва, защото един истински лидер трябва да може да разбира, да помага, да комуникира. Така се създава сплотен екип. Хората прекарват повече време в работна среда, отколкото със семействата си, и е важно да има добри връзки в колектива.

Кои силни страни търсите у хората, с които работите?

Освен любопитство и желание за развитие винаги търся позитивна и градивна нагласа. За да бъде един екип наистина ефективен и продуктивен, в него трябва да има разбирателство и колегиалност, които са основната движеща сила на един не просто добър, а невероятен екип. Това е и рецептата, която ни помага да продължаваме своя възходящ път. Ние добре разбираме своите отговорности, а изброените качества са изключително важни в кризисни ситуации.

С кои ваши силни страни искате да заразите и мотивирате екипа си?

Вярвам, че личният пример е от особена важност за успешния лидер и се опитвам да „заразя“ екипа си с моето любопитство, ученолюбие, упоритост. Като професионалисти ние трябва да сме адаптивни, да предвиждаме промените и да правим най-доброто за компанията.

***

Топ 5 сили на характера според теста на VIA

1. Любопитство

2. Лидерство

3. Доброта

4. Ученолюбие

5. Упоритост

***

Текстът е част от шестото специално издание на Мениджър "Жената е: Сила на характера"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ