Позитивни, дори и когато бъдещето изглежда мрачно

Позитивни, дори и когато бъдещето изглежда мрачно

Позитивни, дори и когато бъдещето изглежда мрачно

Лидерството не опира само до притежаването на необходимите умения и способности, но и до правилното отношение. Най-добрите лидери разбират, че правилното отношение е решаващ аспект от тяхната професионална роля, които има голямо внимание върху другите. Както казва американският евангелистки пастор, мотивационен лидер и лектор Чарлз Суиндъл: „Животът е 10% това, което ми се случва, и 90% това как аз реагирам на него“. Позитивното отношение е суперсила, която лидерите могат да впрегнат, за да реагират на всяка ситуация по положителен и продуктивен начин. Да останеш позитивен като лидер може да донесе много ползи както за самите вас, така и за хората, които ръководите, по следните начини:

Позитивността поддържа перспективата

Когато лидерите поддържат положително отношение, те са в състояние да гледат на трудните ситуации с ясна и балансирана перспектива. Най-добрите лидери са в състояние да запазят тази перспектива дори в лицето на трудности и те я използват, за да водят своя екип през трудни времена.

Позитивността изгражда устойчивост

Положителната нагласа помага на лидерите да изградят устойчивост, което на практика е способността да се възстановят от трудностите. Най-добрите лидери са в състояние да изградят устойчивост в себе си и в своите екипи, което им позволява да се справят с трудни ситуации с благодат и уравновесеност.

Позитивността държи лидерите фокусирани

Позитивното отношение помага на лидерите да поддържат фокуса си, което е от съществено значение за постигане на целите и напредък. Най-добрите лидери са в състояние да запазят положително отношение дори в лицето на трудностите, което им помага да останат концентрирани и да напредват стабилно към целите си.

Позитивността мотивира хората

Позитивността е заразна и когато лидерите поддържат положително отношение, те вдъхновяват другите да правят същото. Най-добрите лидери са в състояние да запазят положително отношение дори в трудни ситуации, което им помага да вдъхновяват и мотивират екипите си да постигат страхотни неща.

Положителността превръща предизвикателствата във възможности

Когато лидерите поддържат положително отношение, те са в състояние да виждат предизвикателствата не като пречки, а като възможности за растеж и развитие. Най-добрите лидери имат силата да виждат отвъд проблемите и да откриват потенциални решения.

Позитивността помага за изграждането на взаимоотношения

Позитивността позволява на лидерите да бъдат по-съпричастни и разбиращи към членовете на екипа, което може да доведе до по-добро сътрудничество. Когато лидерите поддържат положително отношение, те са по-достъпни и с тях се работи по-лесно, което може да помогне за изграждане на доверие и подобряване на комуникацията в цялата организация.

В обобщение, единственият начин да придвижите една организация напред, когато времената са мрачни, е да бъдете позитивен лидер. Без положително отношение предизвикателствата може да се окажат непреодолими.

……………………

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ