Брачни двойки, които промениха света

Manager News

Днес сме се събрали да почетем тези 14 дами и 14 господа като най-влиятелните женени двойки в историята. Преди да попитаме дали има някакви възражения, е добре да направим следното уточнение: Влиянието и славата са две различни неща. Славата (спомнете си Скарлет и Рет) не означава влияние и влиянието (Майкъл МакКонъл и Джак Бейкър) невинаги съпровожда славата.

Двойките в този списък са включени, защото, по един или друг начин, са оставили или оставят трайни следи (някои, като тези на Хоумър и Мардж Симпсън, са доста колоритни) в обществото. През последните 6 години, съпругът ми и аз ги опознахме много добре, за да напишем книгата The Marriage Book. Те са само няколко от хилядите, с които се срещнахме – от книги, филми, снимки, басни – и сме ги избрали, защото живеят заедно в историята – или художествената литература – повече от останалите.

Сигурно ще се запитате: Ами Бони и Клайд? Те никога не са се женили. Трейси и Хепбърн? Също нямат брак. Ленин и …? Колумб и …? Да, техните половинки са им помогнали, но не са играли решаваща роля в техните животи. Освен това, доста партньори са били по-скоро пречка, отколкото помощ – може би Айнщайн щеше да формулира своята „Теория на всичко”, ако не гледаше на съпругата си като на „служител, когото не мога да уволня”. Въпреки че някои от долуспоменатите бракове са приключили, разводът не им е попречил да оставят важна следа в историята.  

1. Адам и Ева

Създавате мъж, чието ребро вземате, градина, змия и ябълка и докато се усетите, от тях се е пръкнала цялата човешка раса. Да няма на кого да влияете, докато не създадете потомство – ето това е истинско влияние!

2. Бионсе и Джей Зи

Всеки от двамата е, сам по себе си, монарх на музикалната индустрия, но съвместното им царуване започва, когато сключват брак през 2008 година. Тяхната дъщеря, Блу Айви, вече има властта да създава и променя световни тенденции.  

3. Бил и Хилари Клинтън

Успехи и скандали, предизвикателства и издръжливост, и изключителна лоялност бележат ненадминатите политически кариери на семейство Клинтън. Техните победи и загуби оформят американската история през последните 25 години. Кандидатурата на Хилари за президентския пост е началото на една нова глава.

4. Мари и Пиер Кюри

Идеален пример за брачни химия и физика. Работейки заедно, семейство Кюри стават пионери в изучаването на радиоактивността. Без техния принос, днес нямаше да разполагаме с рентгенови апарати, стерилни медицински инструменти и ядрени реактори, нито щяхме да можем да убиваме вредните микроорганизми в храната, която консумираме.

5. Зелда и Скот Фицджералд 

Спомняйки си ерата на джаза и миналия век, няма как да не се сетите и за двойката, която танцуваше, пиеше, обичаше и се бореше с трудностите на своето време. Безразсъдството и енергията им отразяваха и насърчаваха новите свободи на съвременното общество.

6. Бил и Мелинда Гейтс

В гаража си, незавършилият възпитаник на Харвард, Бил, непрекъснато се чудел защо компютърният хардуер се продава, но софтуерът е безплатен. От този въпрос се ражда Microsoft, за която Мелинда започва да работи. Двамата се женят през 1994 година, създават най-голямата частна фондация в света и убеждават други милиардери да се присъединят към благотворителната им дейност.

7. Хенри II и Алиенора Аквитанска

Двамата се женят през 1152 година и са много свадливи и твърди към придворните, съседите, 6-те си деца и – както е известно – един към друг. В апогея на своето царуване, те са най-властната двойка на Острова – контролират по-голямата част от Великобритания и Франция.

8. Хенри VIII и Ан Болейн

Вярно, че Хенри наредил Ан да бъде обезглавена само 3 години след сватбата им, но той се оженил за нея, защото първата му съпруга не могла да го дари със син. Настояването му да се разведе, за да сключи брак с Ан, довело до обособяването на протестантството като отделно направление в християнството.

9. Джон Ленън и Йоко Оно

Вярно, че тя бе критикувана като причината за разпадането на The Beatles, но бракът й с Ленън дари публиката с незабравими фотографии на интимност. Нейната страст към мира е вдъхновението за неговия знаков химн – представете си света без „Imagine”.

10. Франклин и Елинор Рузвелт

Докато той се бори с Голямата депресия и държавите от Тристранния пакт, тя използва малкото време, което прекарва с него, за да привлече интереса му към прогресивните въпроси, които я вълнуват. С течение на времето, Елинор се превръща ролята си на Първа дама в платформа, от която да се бори за правата и професионалните възможности на жените.  

11. Ромео и Жулиета

Двамата млади се женят напук на враждуващите си семейства. Въпреки че историята има всякакви версии, незаличимата шекспирова трагедия от 16-ти век превръща Ромео и Жулиета в универсални символи на перфектната любов и вплетените съдби.

12. Мерилин Монро и Джо ди Маджио

Женени в продължение на 274 дни, бейзболният гигант и кинолегендата се оказали неподходящи един за друг. Той бил властен, ревнив и избухлив. А тя била Мерилин. Безпрецедентният медиен цирк, който ги преследвал, подготвил света за бъдещи двойки като Лиз и Дик, Грейс и Рение и дори Даяна и Чарлз. Мерилин и Джо били първата модерна звездна двойка.

13. Луи XVI и Мария-Антоанета 

Сключили брак в юношеските си години и живели в разкоша на Версай, на двамата било писано да олицетворят предсмъртната агония на френската монархия, с нейните забележително изобилие, огромни публични дългове и ненавистта към бедните („Като нямат хляб, да ядат пасти.”)

14. Мардж и Хоумър Симпсън

Мардж е по-готина и по-секси от глупавия Хоумър, но неговата непоколебима, безусловна и неутолима любов печели както нейното, така и нашите сърца, независимо колко той не заслужава такава съпруга. Взаимната им зависимост – той я обожава, а тя обожава да бъде обожавана – е огледален образ на милиони модерни бракове, а продължителността на съюза им някак си придава стойност на собствените ни дисфункционални връзки.

По материали от Time.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка