Забавна математика в петък, 13-ти

Забавна математика в петък, 13-ти

Забавна математика в петък, 13-ти

И отново е петък, 13-ти... дали е знак за шанс, или за малшанс? Ден да рискуваме или ден да се страхуваме?

Извън суеверията, ето какво казва математиката. Дали петък, 13 е по-специален ден? Да. Тъй като 13-ият ден в месеца се пада малко по-често в петък, отколкото в който и да е друг ден от седмицата. За последните 4000 години има 6880 петъка, 13-ти, срещу 6840 четвъртъка и 6850 понеделника и вторника, пише „Фигаро“. Изводът е, че Грегорианският календар, въведен през 1582 г. от папа Григорий ХІІІ, е пълен с изненади.

Благодарение на математиката може се види, че всяка година има поне един петък, 13-ти, но и че суеверният ден не може да се повтаря повече от три пъти в годината. А са три само когато първият ден от новата година се пада в четвъртък, ако годината не е високосна, и неделя, ако е високосна.

И още математика: пресметнато е, че има  код в интервалите между два петъка, 13-и. Те се падат през 27, 90, 181, 244, 335 и 426 дни. Т.е. двата петъка могат да са разделени от повече от година. Както се е случило между 13 август, петък, 1999 и 13 октомври, петък, 2000-та.

Разпети петък – деня на разпъването на Исус Христос, често се смята за причина за лошата репутация на петък, 13-и. Още повече, че на последната Христова вечеря, сътрапезниците са били 13. И тъй като нашата култура обича числото 12 (12 месеца, 12 часа и пр.), 13-ият трябва да е Юда – причина да не долюбваме числото.

Има куп опити за обяснение на „сатанизацията“ на петък 13, но и има и други подобни дати – в Латинска Америка еквивалентът е вторник, 13-и, в Италия за число на лошия късмет се смята 17, а в Китай е 4, чието произнасяне много наподобява произнасянето на думата за смърт.

В същото време няма никакви сериозни данни за съотношението на шанса и малшанса в петък, 13-и, в какъвто и да е смисъл.

Защо на този ден се играе повече хазарт? Строгите математически закони, основно законът за големите числа, казват, че тези игри са губещи. Но и има и спечелили от тях, все пак. Разбира се, много по-малко от губещите. Шансът да сте печелещ, а не губещ в игри на щастието е 14 млн. : 1. Може да е малко, но все е шанс... 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ