Големите ползи от четенето преди лягане

Големите ползи от четенето преди лягане

Големите ползи от четенето преди лягане

Хората, които четат книги често, показват значително по-добра памет и умствени способности във всички фази от живота си. Те са по-добри публични оратори, мислители и според някои изследвания, като цяло се превръщат в по-добри хора. Литературата увеличава емпатията и подобрява способността да проумяваме положението на другия, да търсим корените на поведението му. 

Ако четем преди лягане, може да си помогнем да се справим със безсънието, посочва американският сайт Vanwinkles, цитиран от Business Insider. Изследване на университета на Съсекс, Англия, от 2009 г. показва резултати, според които само 6 минути четене преди лягане могат да намалят нивата на стреса до 68% (което е по-релаксиращо дори от чаша чай или успокояваща музика). Четенето на романи изчиства мислите от ежедневието и подготвя тялото за сън. 

Проучването е съставено от психолога д-р Дейвид Луис. Той казва, че книгата преди лягане е много повече от просто средство за разсейване. Тя активизира въображението. Това, според него, дава възможност на читателя "да премине в друга форма на съзнание". И няма значение какъв точно е романът - любовен, фантастичен или друг. Важното е той да е много интересен на човека и напълно да го поглъща чрез случващото се с героите му. Защото когато умът се ангажира със свят, изграден от думи. напрежението се изпарява и тялото започва да се отпуска. Това ни подготвя за съня - най-лечебното средство за възстановяване на силите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ