Кралица Елизабет II празнува 85 години

Кралица Елизабет II празнува 85 години

Кралица Елизабет II празнува 85 години

Британската кралица Елизабет II навърши днес 85 години. По този повод тя планира да посети традиционната празнична служба преди Великден в Уестминстърското абатство и да раздаде специални монети на 85 възрастни мъже и на 85 възрастни жени, предават световните агенции.

Елизабет II е родена на 21 април, но официалните тържества по случай рождения й ден се провеждат през юни, защото тогава времето е по-подходящо за парад.

Елизабет II или Елизабет Александра Мари е кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Англиканската църква, главнокомандващ британските въоръжените сили и лорд на Ман.

Елизабет II е родена на 21 април 1926. Тя е по- голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се омъжва за далечния си братовчед — Филип Маунтбатън. Двамата имат четири деца: Чарлз (принц на Уелс), Ан, Ендрю, херцог на Йорк и Едуард. Елизабет II управлява от 1952 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ