Най-опасните авиокомпании в света

Най-опасните авиокомпании в света

Най-опасните авиокомпании в света

Въздушният транспорт е все по-предпочитан заради бързината и безопасността. Статистиката показва, че със самолетите стават най-малко инциденти, но когато се случат, обикновено се превръщат в трагедии.

Докладите за сигурност на авиокомпаниите са учудващо сложни за сравнение, тъй като се включват различни фактори за оценка на сигурността - например история на инцидентите, оперативни процедури, обучение на екипажа, спазване на маршрута, пише сп. Askmen, съставило класация на най-опасните авиокомпании в света. В нея са включени само компании, които имат трансконтинентални полети.

10. Garuda

През 2007 г. на националния превозвач на Индонезия бе забранено да лети до страни от ЕС. През 2009 г. обаче компанията излезе от черния списък и отскоро изпълнява полети до Амстердам. През 2010 г. даже Garuda бе избрана за една от най-бързоразвиващите се авиокомпании. Въпреки това тя попада в десетката на най-опасните. От осъществени 2 млн. полета, 4 са били с фатални инциденти, при които са загинали 431 души.

9. Thai Airways

Thai Airways е най-голямата авиокомпания в Тайланд и през 2010 г. отпразнува 50-годишнина. Има няколко престижни авионагради като „Най-добър кабинен състав", „Най-добра авиолиния в света" за 2006 и „Авиолиния на годината” за 2007 г. Световната здравна организация обяви Thai Airways за една от най-хигиеничните авиокомпании. Като гледаме тези положителни оценки, се питваме какво прави компанията в тази класация. Отговорът е: 4 фатални инцидента от 1,98 млн. полета, завършили с 352-ма загинали.

8. Avianca

Авиокомпанията е една от най-модерните в Южна Америка и е една от най-старите. Тя е основана през 1919 г. Но добрата репутация на Avianca е опетнена от няколко фатални инцидента. През 1989 г. на борда на самолет на компанията избухва бомба и отнема живота на 107 души, а през 1983 г. самолет се разбива в Мадрид и загиват 181 души.

Полети - 1,47 млн.; фатални инциденти – 4; загинали – 500.

7. Pakistan International Airlines

Пакистанската авиокомпания е основана през 1950 г. и бързо става една от най-иновативните в Азия, използвайки реактивни самолети през 1960 г. Но редица инциденти я поставят на седмото място в тази класация. Най-фаталният е станал през 1992 г. в Непал. При лошо време пилотите са летели с 400 метра по-ниско от допустимото и са се разбили в планините. Загиват всичките на борда 167 души, включително и екипажът.

Полети – 1,43 млн.; фатални инциденти – 5; загинали - 440

6. Egyptair

Egyptair е най-голямата авиокомпания в Африка. Лети до над 70 дестинации по света, превозвайки около 8 млн. пътници годишно. От 1970 г. обаче компанията има доста проблеми, включително и терористични атаки. Най-сериозен се оказва полет от летище JFK в Ню Йорк до Кайро, по време на който самолетът се разбива в Атлантическия океан. Загиват всичките 217 пътника на борда, включително и екипажът. Разследването установява, че катастрофата е причинена от грешка на пилота.

Полети – 1,07 млн.; фатални инциденти – 4; Загинали 402

5. Kenya Airways

Кенийската авиокомпания е една от най-младите в тази списък. Основана е през 1977 г. От тогава има само два по-сериозни инцидента, но малкият брой полети й отреждат петото място в класацията. И двата инцидента са от новото хилядолетие. Първият е през 2000 г., когато по време на нощен полет самолет на Kenya Airways пада в Атлантическия океан, убивайки 169 души. Вторият е през 2007 г. Отново през нощта самолет се приземява в мочурище и загиват 114 души.

Полети - 450 хил.; фатални инциденти – 2; загинали - 283

4. Philippine Airlines

Основаната през 1941 г. филипинска авиокомпания вероятно нямаше да попадне в тази класация, ако не бе честата мишена на терористични атаки и отвличания. В 70-годишната си история Philippine Airlines е имала три случая с бомба на борда и едно отвличане.

Полети – 1,18 млн.; фатални инциденти – 6; загинали - 107

3. Iran Air

През 2010 г. на иранския превозвач бе наложено вето от ЕС да лети до нейни летища. Това се дължи на три сериозни инцидента през последните 10 години и три други през 80-те години на миналия век, при един от който през 1988 г. загинаха 300 души.

Полети – 970 хил.; фатални инциденти – 5; загинали - 708

2. China Airlines

Компанията е основана в Тайван през 1959 г. Става известна с множество инциденти, като най-лошият е през 2002 г., когато самолет, летящ между Тайван и Хонконг, се разби в океана и погуби 225 души. Разследването показа, че причината е в лошо отремонтиран детайл в самолета.

Полети – 910 хил.; фатални инциденти – 6; загинали -763

1. Cubana Airlines

Най-опасната компания в света е кубинският национален превозвач - Cubana Airlines. Авиопаркът й е от стари руски самолети като „Антонов” и „Лишин”, които отдавна са изкарани от употреба в останалите държави. Ако съпоставим инцидентите на малкото извършени полети, заслужено получава първото място в „Най-опасните авиокомпании в света”.

Полети - 320 хил.; фатални инциденти – 8; загинали - 404

Неотдавна представихме 10-те най-сигурни авиокомпании в света. За повече подробности вижте тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ