Оптимизмът пази от инсулт

Оптимизмът пази от инсулт

Позитивните нагласи към живота предпазват от инсулт, твърдят американски учени от Мичиганския университет. Те извеждат заключението си на базата на изследване, продължило две години, съобщи „Дейли Телеграф”. Резултатите от проучването им са публикувани в сп. Stroke.

Изследователската група под ръководството на Ерик Ким съпоставила данни на над 60 хил. американци на възраст над 50 г. като нито един от тях до началото на изследването не е имал инсулт. Доброволците били наблюдавани две години като периодично бил оценявам оптимизмът им със специална анкета и скала, измерваща показателя от 3 до 18 бала.

За периода на наблюдението били регистрирани 88 инсулта. Учените установили, че повишаването на оптимизма с 1 степен намалява рисковете от развиване на патологични състояния при доброволците с 10%. Тази зависимост била устойчива и не се повлиявала от социални, демографски, биологически и поведенчески фактори на риска от инсулт.

Резултатите от учените от Мичиганския университет потвърждават извода на техни колеги, също американци. Те откриха, че жените, изпитващи чувство на безизходица са много по-предразположени към инсулт в сравнението с връстничките си, проявяващи оптимизъм.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ