Писмо на младия Дейвид Бауи до негова американска почитателка

Писмо на младия Дейвид Бауи до негова американска почитателка

Писмо на младия Дейвид Бауи до негова американска почитателка

През 1967 година Дейвид Бауи получава писмо – първото, изпратено му от почитател – от 14-годишната Сандра Дод от Ню Мексико.

По онова време чичото на Сандра е мениджър на местната радиостанция и й подарява промо копие от дебютния албум на Бауи.

След като го прослушва, Сандра пише до Бауи, за да му каже, че музиката му е също толкова хубава, колкото тази на „Бийтълс“. Така тя полага основите на първия фенклуб на британския изпълнител в САЩ.

Според Letters of Note, където е публикувано оригиналното писмо, младият музикант – на когото тепърва предстояло да се радва на огромен глобален успех – бил силно развълнувал и веднага изпратил отговор на Сандра от офиса на своя мениджър, Кенет Пит. Ето какво пише той:

„Скъпа Сандра,

Когато преди малко стъпих в офиса на мениджъра си, получих първото си писмо от американски почитател – и то беше от теб. Толкова се развълнувах, че трябваше да седна и незабавно да ти напиша отговор, въпреки че Кен ми крещи да се залавям с един документ, който му трябва спешно. Той обаче може да почкаа (поч-каа? Това е нова дума, която означава „почака“).

Отдавна очаквам някаква реакция на албума от американски слушатели. В Billboard и Cash Box има ревюта, но те са писани от професионални критици и рядко отразяват мненията на публиката. И все пак тези критици се изказват много ласкаво. Дори харесват сингъла „Love You Till Tuesday”. Имам копие от американския албум и забелязах, че са принтирали обложката малко жълта. Всъщност не съм толкова рус. Мисля, че снимката на гърба е „по-мен“. Надявам се и другите да ти харесват.

В отговор на въпросите ти, истинското ми име е Дейвид Джоунс и няма нужда да ти казвам защо го смених. „Никой няма да направи маймунка от теб“, казваше мениджърът ми. Рожденият ми ден е на 8-ми януари и мисля, че съм висок 177 сантиметра. Имам фенклуб тук в Англия, но ако в САЩ ми провърви, предполагам, че ще имам такъв и там. Малко е рано дори да мисля за това.

Надявам се един ден да стигна до Америка. Мениджърът ми ми разказва много за нея, тъй като я е посещавал доста пъти с други изпълнители. Предната вечер гледах „No Down Payment” по телевизията – страхотен филм, но и доста потискащ, ако отразява реалистично „американския начин на живот“. Малко след това обаче даваха документална продукция за американския поет Робърт Фрост, снимана предимно в дома му във Вермонг. Тя ми оправи настроението. Сигурен съм и че е по-близка до истинската Америка. Заснех първия си филм миналата седмица. Дълъг е едва 15 минути, но ми помогна да натрупам добър опит за пълнометражен проект, по който започвам работа през януари.

Благодаря ти, че бе толкова мила да ми пишеш, и те моля да ми пишеш отново и да ми разкажеш повече за себе си.

Искрено твой,

Дейвид Бауи"

 

Източник: Independent

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ