Продават на търг меню от "Титаник"

Продават на търг меню от Титаник

Продават на търг меню от "Титаник"

Меню от 14 април 1912 г., което показва списъка с храната, предлагана на пътниците първа класа в последния ден на борда на "Титаник", се продава на търг. Очаква се цената му да достигне 100 хил. паунда, информира "Дейли Телеграф".

Менюто е било на масата на д-р Уошингтън Додж, виден банкер от Сан Франциско, пътувал на злополучния кораб заедно със съпругата си Рут и сина си Уошингтън Джуниър.

Г-жа Додж е прибрала менюто в чантата си, без да предполага какво ще се случи с кораба не след дълго. Тя и синът й оцеляват след трагедията, а заедно с тях като реликва е останало и менюто.

Продажбата ще се проведе от Henry Aldridge & Son - водеща световна аукционна къща. Търгът ще се проведе, за да се отбележи 100-годишнината от потъването на луксозния лайнер, която се навършва на 14 април тази година.

''Менюто носи най-важната дата 14 април и дава на читателя завладяващ поглед към кулинарния живот на елитните пътниците на "Титаник". Тази забележителна реликва от една от най-печално известните вечери на 20. век се оценява на до 100 йил. паунда'', обясни говорителят на Henry Aldridge & Son.

Малко след пристигането си в Ню Йорк, на борда на спасителния кораб Carpathia, г-жа Додж е интервюирана и дава подробности за последните си часове на кораба.

"Пътниците бяха постоянно уверявани, че няма опасност, но като на допълнителна предпазна мярка жените и децата трябваше да бъдат поставени в спасителни лодки“, разказва тя. Всичко все още е протичало тихо и методично, когато поставят нея и момчето в четвърта или пета лодка. "Някои от пътниците се бореха с такова отчаяние да влязат в спасителните лодки, че полицаите стреляха по тях и техните тела падаха в океана“, разказва още тя.

"Титаник" напуска Белфаст на 2 април 1912 г. Това е началото на неговото пътуване, което завършва в студения Северноатлантически океан с една от големите трагедии на 20 век. В нея губят живота си повече от 1500 души.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ