Психологичен „синдром Париж“ поразява десетки японци

Психологичен „синдром Париж“ поразява десетки японци

Психологичен „синдром Париж“ поразява десетки японци

Десетки японски туристи всяка година стават жертва на масов синдром на разочарование от посещението си във френската столица, разказва BBC. Явлението вече си има име, наричат го „синдрома Париж“ и е на психологическа основа. Появява се след като японците се завърнат в родината след визита във френската столица.

Всички, които страдат от състоянието на разочарование, са най-вече повлияни от лошите си впечатления за парижаните, които пословичните с любезността си японци намират за доста груби. Както и от преекспонираните си очаквания за красотата и романтиката на френската столица.

Близо милион японци пътуват към Париж всяка година, но за някои туристи от Страната на изгряващото слънце преживяването се оказва твърде стресиращо, отбелязва още BBC. Възможно е то да бъде преживяно като вид културен шок и рухване на една мечта. Ето защо много от тях претърпяват впоследствие психологически срив. Част от японците идват в града с романтичната представа за красивите улички, които са видели в американските и европейски филми, но се случва да се натъкнат на реалност, която не е толкова шик.

Наскоро дори се наложило японското посолство в Париж да изпрати четирима души със самолет обратно у дома, заедно с доктор или медицинска сестра на борда, които да им помогнат да преодолеят шока. Смята се, че четиримата страдат от новия синдром. Състоянието е открито и назовано за първи път преди 20 години от японския психолог, който работи във Франция, Хироаки Ота.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ