Странни суеверия от цял свят

Странни суеверия от цял свят

Странни суеверия от цял свят

Суеверни ли сте? От какво се страхувате и гледате да го избегнете за всеки случай? Черни котки? Петък, 13-и? Съвсем в реда на нещата си е ако сравните вашите суеверия с примерите, описани по-долу, успели да подчинят съзнанието на милиони хора по света.

1. Жълъди в джоба за вечна младост

Забравете подмладяващата козметика! Някога англичанките пълнели джобовете си с жълъди, защото вярвали, че чрез тях ще поемат дълголетието и вечната младост на дъбовото дърво.

 2. Планирате ли потомство, не яжте маруля

Това поверие също е било масово разпространено в Англия, особено през 19. век. Дамите, които възнамерявали да имат деца в близко бъдеще, спирали да ядат маруля, защото смятали, че този вид салата е стерилна и намалява шансовете за успешно зачеване на потомство.

 3. Дъвка не се дъвче след залез слънце

Дъвката, разбира се, освежава и ободрява, особено ако предстои пълна със забава и веселие нощ. В Турция обаче съществува поверие, че „този, който дъвче дъвка вечер, дъвче плът от мъртвец”. Ужас!

 4. Никога не подарявайте ръкавици…

 …а ако все пак го правите, то непременно поискайте нещо в замяна. Иначе и вас, и този, когото дарявате ви чакат големи неприятности. Това е само едно от суеверията, свързани с ръкавиците и нароили се масово през Средновековието и епохата на галантните рицари, които носели ръкавица от дамата на сърцето си в шлемовете си. Тогава се е смятало също така за лошо предзнаменование да изтървеш ръкавица и да се наведеш да я вземеш сам.

 5. Отивате на важна среща? Първо, отбийте се при козела за късмет

Хилядолетия наред козелът е бил асоцииран с чревоугодничество, похот и въобще, с всякакви дяволски приумици. Но също така се е смятало, че е способен да „попие” нещастията и неприятностите на всички, които попаднат на пътя му. Оттам тръгва и поверието, че преди важна среща, първо трябва човек да се отбие при козела.

 6. Ако полата се намачка – на хубаво е!

Гънки от намачкване или разпран подгъв на полата изобщо не са повод да се разстройвате, ако се опитат да ви дискредитират на обществено място. В едни по-стари времена се е смятало, че ако на полата се появи гънка, наподобяваща джоб, значи ви чака нова премяна.

7. Неловкото мълчание – знак за прелитащ ангел

Това странно обяснение на внезапно настъпило мълчание в разгара на оживена беседа, дължим на писателя Томас Дилън и романа му „Портрет на художника като млад пес”, където се появява фразата „тих ангел прелетя.”

 8. Яж грозде за късмет в новогодишната нощ!

На Нова година, в полунощ, не всички в Испания вдигат наздравица с шампанско. Мнозина вярват, че 12 зърна грозде, изядени в първите минути на Новата година, ще донесат щастлив живот за всеки от следващите 12 месеца.

 9. Сряда – най-добрият ден за посещение при лекар

Не е ясно откъде тръгва това поверие, предопределящо успеха на дадено начинание в зависимост от дните в на седмицата. Но според него най-добрият ден да се ходи на лекар е сряда. За отпътуване най-подходящ се смята понеделник, а ако на някого му се наложи чак толкова да потегли на път в събота, има опасност да се върне много по-бързо от планираното.

 10. Да си заключим пръстите, когато минаваме покрай гробище или катафалка

Дължим това международно суеверие на японците. Традиция при тях е, когато минават покрай погребална процесия или гробище, да крият палците си между показалеца и средния пръст, за да пазят от беди родителите си. Свързано е с факта, че в Япония думата "палец" се превежда буквално като "родителски пръст" и се смята, че ако го скриеш навреме, ще предпазиш родителите си от преждевременна смърт.

Източник: fastcompany.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ