Флоренция ще покаже в музей "Вратите на рая"

Флоренция ще покаже в музей Вратите на рая

Флоренция ще покаже в музей "Вратите на рая"

Всеки ден хиляди туристи се тълпят на опашки пред една специална, необикновено красива сграда във Флоренция - тази с "Вратите на рая". Високите златни врати се намират на площад Сан Джовани, разказва видео материал на BBC.

Всъщност, те са копия. Оригиналите са били скрити от публичния поглед в продължения на десетилетия, за да бъдат реставрирани и поддържани. В последния четвърт век те са могли да бъдат видяни само в книги и като малки репродукции. Сега ще бъдат поставени в музей, където хората ще могат да им се наслаждават.

Ренесансовият шедьовър на Лоренцо Гиберти е на повече от 500 години. Той разказва 10 сюжета от Стария завет. Микеланджело нарича вратите "толкова красиви, че могат да бъдат вратите на рая". Така той ги кръщава.

Програмата по реновирането на оригиналите е вече почти завършена. В нея специалистите са работили със скалпели. Разработени са били специални лазерни техники. Проектът отнема 27 години. Преди да започне обработката, златните врати са били покрити със сини оттенъци, образуван по повърхността им през вековете. Сега блестят. Релефните изображения впечатляват с детайлите си и с драмата, която пресъздават.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ