Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Френски писател уличен в преписване от Уикипедия

Френски писател уличен в преписване от Уикипедия

Поне три абзаца от новия роман на френския писател Мишел Уелбек „Карта и територия” са дословно копирани от Уикипедия, твърдят журналисти от френската версия на интернет изданието Slate. Според тях, писателят е използвал командите „copy-paste” при статиите във френската версия на Уикипедия за политиката на Фредерик Ниу, за мухите и за френския град Буве.

Издателството Flammarion, което отпечата книгата на Уелбек, официално отхвърли обвиненията в плагиатство. „Уелбек често използва в своите произведения бележки и материали от официални сайтове на компании и ведомства, но винаги ги редактира. Авторът залага на този подход, за да изключи напълно вероятността от прояви на лично пристрастие или налагане на собствени представи в описанията на предмети”, пише в официалното комюнике на издателството по случая.

Авторската намеса в използваните фрагменти от Уикипедия в "Карта и территория" е незначителна, твърдят обаче френските журналисти.

Те припомнят, че статиите в Уикипедия са защитени с лиценз, който позволява възпроизвеждането им, в това число и за комерсиални цели, но при изричното условие за позоваване на източника – нещо, което липсва в новия роман на Уелбек.

Той обаче не може да бъде преследван съдебно за авторски права, тъй като публикациите в Уикипедия са плод на колективно и често, анонимно творчество, отбелязват помолени за коментар юристи пред Slate.

Скандалът се разрази в навечерието на премиерата на романа на Уелбек, която е насрочена за 8 септември във Франция. Произведението е сатира, надсмиваща се над обществото на френските знаменитости, сред които, като персонаж се появява и скандален алкохолик-писател под името Мишел Уелбек.

Самата Уикипедия пък го представя по следния начин: „ Мишел Уелбек (на френски: Michel Houellebecq) е псевдоним на Мишел Томас (Michel Thomas), френски писател, станал световно и скандално известен с романите „Елементарни частици“ („les Particules élémentaires“) и „Платформа“ („Plateforme“).”

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ