10 основни истини, които умните хора забравят

10 основни истини, които умните хора забравят

10 основни истини, които умните хора забравят

„Някои от най-умните хора продължително не успяват да стъпят крачка напред, защото забравят няколко прости истини, които колективно пораждат силата на прогреса.” Това коментира Марк в блога си marcandangel.

Той припомня кои са тези истини. Според него те са следните:

1. Образованието и интелигентността не постигат нищо без действие. Няма значение дали имаш IQ на гений или докторска степен по квантова физика. Не можеш да промениш нищо и да направиш какъвто и да е реален прогрес, ако не предприемеш действие. Има колосална разлика между това да знаеш как да сториш нещо и да го направиш.

2. Щастието и успехът са две различни неща. Има предприемачи, направили милион долара от онлайн бизнес за година, които не са щастливи, защото са самотни. Има и много бедни, но щастливи сърфисти. Човек трябва да се запита „Какво ще ме направи успешен?” и „Какво ще ме направи щастлив?”, имайки предвид, че това са два въпроса с два различни отговора.

3. Всеки си гледа собствената работа. Без значение как преживяваш и за кого си мислиш, че работиш, ти всъщност работиш за един единствен човек – за себе си. Големият въпрос е какво продаваш и на кого.

4. Да имаш прекалено много възможности влияе на способността ти да вземаш решения. Във века на информацията, когато тя се пренася със скоростта на светлината и иновацията изглежда безкрайна, имаме милион шансове да проектираме живота и кариерата си. За жалост изобилието на избори често води до липса на решения, объркване и бездействие.

5. Всички хора притежават пропорции на успеха и пропорции на провала. Да опитваш да бъдеш перфектен е загуба на време и енергия. Съвършенството е илюзия.

6. Всяка грешка, която правиш, е прогрес. Грешките ни учат важни уроци. Всеки път, когато направиш грешка, се приближаваш към целта. Единствената най-голяма грешка, която истински може да те рани, е да решиш да не направиш нищо от страх да не допуснеш грешка.

7. Хората могат да се справят отлично, правейки неща, които не искат да правят. Имаме десетки такива примери в живота си.

8. Проблемите, които имаме с другите, обикновено са повече свързани с нас самите. Всичко, от което се нуждаем, е желанието да погледнем на нещата от различен ъгъл, да пуснем на свобода това, което е било, и което е трябвало да бъде, и да се фокусираме върху това, което е, и което има възможности да стане.

9. Емоционалните решения рядко са добри решения. Най-добрият съвет тук е простичък: Не позволявай на емоцията да надмогне интелигентността ти.

10. Когато шансът дойде, никога не се чувстваме на 100% готови. Защото всъщност повечето велики възможности в живота ни принуждават да израстваме емоционално и интелектуално. Карат ни да надхвърлим комфортната си зона. Това означава, че първоначално не се чувстваме удобно с тях. А когато не ни е удобно, не усещаме, че сме 100% готови.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур