6 невероятни открития чрез Google Earth (3)

6 невероятни открития чрез Google Earth (3)

Google Earth промени представата за света на милиони интернет потребители, твърдят от cracked.com. Но програмата не е само приятно забавление в свободното време. Тя допринесе за много научни открития. Днес ще ви разкажем за още 2 от тях.

     2. Останки от древни цивилицазии. Докато наблюдавал родния си град Сорболо, близо до Парма, (и „изобщо не се интересувал от басейна на покрива на съседите му“), италианският компютърен програмист Лука Мори забелязал на картата на Google Earth издаден, тъмен обект с овална форма, дълъг повече от 500 метра. Близо до него имало необичайни правоъгълни структури.

Мори споделил за откритието си в своя блог и след това се свързал с археолози. След като съответните специалисти пристигнали на мястото, установили че това са очертанията на някогашно корито на река. Правоъгълните останки били част от древна вила на брега на реката. Местните археолози открили на мястото керамични парчета от конструкцията на римска вила на 2000 години. Находката датира от Бронзовата епоха.

     3. Най-запазеният кратер в света. Това откритие също било забелязано на картата на Google Earth от италианец. Мястото: Един от най-трудно достъпните и слабо изследвани райони в пустинята Сахара.

Това, което човекът видял на екрана било форма, която обикновено може да бъде забелязана на повърхността на Луната и на други планети – гигантски кратер, създаден от метеорит.

Дължината на обекта е над 148 метра. Предполага се, че той се е оформил преди няколко хиляди години. Специалистите го смятат за „бебе“ на фона на останалите подобни ктарери на земната повърхност. Формата му предполага, че се образувал в резултат на сблъсък на голям, летящ космически обект с дължина от над 1,5 метра, който е атакувал земната повърхност със скорост над 12 800 км/ч.

По-късно кратерът е наречен Камил. Той е определян като един от най-запазените кратери на планетата. Учените твърдят, че от него може да се разбере много за влиянието на сблъсъка на метеоритите с малък размер със земната повърхност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ