Google отдава почит на Николай Коперник

Google отдава почит на Николай Коперник

Google отдава почит на Николай Коперник

С красиво анимирано лого на мястото на надписа си световната търсачка Google днес чества навършването на 540 години от рождението на астронома Николай Коперник.

Той е роден на 19 февруари 1473 година в Торун, който е включен в територията на Полша няколко години преди раждането му. Преди това населеното място е било част от Прусия. Майката на Коперник е германка, но той е смятан за поляк. Националната му принадлежност остава обект на дискусии сред историците.

Коперник е първият учен, който предлага хелиоцентричната система, според която Слънцето се намира в центъра на Вселената, а Земята и другите планети обикалят по концентрични кръгови орбити около него. Прави го в епохата на Ренесанса, когато е било опасно да се твърди, че съществуват и други слънца. По това време Джордано Бруно например е изгорен на клада в Рим заради твърденията си, че другите звезди са далечни слънца.

Всъщност Коперник успява да обоснове научно идеята за хелиоцентризма на Аристарх Самоски. Той оборва геоцентричното учение на Клавдий Птолемей, налагано тогава и официално прокламирано от църквата. С помощта на двете основни движения на Земята - въртенето около оста ѝ и около Слънцето, Коперник обяснява сложните движения на планетите, смяната на годишните времена, явлението прецесия и определя относителните разстояния на планетите до Слънцето. Най-значимото му за науката на астрономията съчинение е озаглавено „За въртенето на небесните сфери". Публикувано е малко преди смъртта му през 1543 г. и е частично приемано за началото на съвременната астрономия и общата научна революция.

Освен астроном, Коперник е бил и математик, лекар, филолог, преводач, художник, католически духовник, юрист, държавен служител, офицер, дипломат и икономист. Астрономията е само странично занимание сред множеството му дейности, но точно в тази област той оставя своето най-трайно наследство.

По информация на Wikipedia и други източници

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ