Как "добро" се превръща в "страхотно" за клиента

Как добро се превръща в страхотно за клиента

Как "добро" се превръща в "страхотно" за клиента

Думата „страхотен“ се вкорени в описанието на продукти, омаловажавайки „добро“, „здраво“, „качествено“. Днес се продават най-добре „страхотните“ продукти, като под такива се има предвид тези, които създават лично емоционално преживяване.

Някои смятат, че „страхотен“ (дизайн, продукт, вид) е толкова употребявана, че се е изхабила. В същото време е направила така, че „много добър“ да се тълкува като „не достатъчно добър“, а „добър“ като „посредствен“. На фона на целия шум и рекламни атаки в средата наоколо дори „чудесен“не важи.

Потребителите и компаниите не налагат умишлено тази трансформация в езика. Всъщност причината за появата й често е липсата на някаква скрита мотивация.

Имайки предвид, че търговската сила днес е в страхотното и явно то продава, е важно маркетингът да знае кое прави едно преживяване такова. Изискванията са няколко:

     - То трябва да е положително, вдъхновяващо. Нещо, за което хората мечатаят и желаят да им се случи отново.

     - Трябва да е значимо. Какъв е смисълът да правиш нещо, ако никой не го е грижа? Значението на преживяването идва от контекста и въздействието (на продукта/услугата), които водят до споделяне и дискусии. Ако никой не говори за нещо, то не е страхотно.

     - Трябва да е запомнящо се. Замислете се за бизнес преживяванията или житейските моменти, които си спомняте. Вероятно те са довели до изненадваща дори за вас самите емоция, която сте нямали търпение да споделите с близки.

За да печели, бизнесът трябва да търси начин да се свързва с публиките си чрез провокативно съобщение, което сякаш засяда в ума на хората.

Страхотните изживявания могат да бъдат създавани по всяко време, навсякъде. Организирането им изисква предварителна мисъл, творчество, планиране и изпълнение. Отнема време, умения и разбиране как да се превърне посредственото или „доброто“ в нещо помнено и значимо за мнозина.

Независимо дали с маркетинга си желаете да впечатлите някого или да се утвърдите пред друг, формулата, която ще ви помогне да създадете преживяване, определяно като „страхотно“ е следната:

1. Удовлетвори нужда. Преди всичко трябва да доставяте услуга, която отговаря на проблем. Всичко по-малко от това е „лош опит“. Клиентът желае да се сдобие с това, което очаква. Да се свърже с някого, на когото може да разчита. Когато основните му нужди не са удовлетворени, той става напрегнат, загрижен и се затваря в себе си за външния свят. Но, разбира се, ако предоставяте на пазара отговор само на основните му нужди, ще се отнася към вас само като към доставчик на стока, която бързо е готов да замени.

2. Направи го забавно. „Доброто“ се превръща в „страхотно“ по този начин.

3. Създай нещо неочаквано. Този е най-трудният за постигане компонент от трите, но е с най-критично значение. Днес потребителите са атакувани с огромно количество информация. Открийте начин да им предложите нещо реално, което се отнася до положението им в живота. Направете го запомнящо се, като го допълните с хумор (в рекламата) или го направите необикновено красиво (преживяване).

Винаги имайте предвид, че мислите на хората за секунди се отклоняват в друга посока. Затова работете за създаването на „Ах!“ момента сред тях, за да останете в паметта им. Емоцията е ключът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ