12 стъпки за ползотворен разговор

12 стъпки за ползотворен разговор

Да знаеш как да комуникираш е решаващо в управлението. И в продажбата на бизнес идеи. Особено в предлагането на такива в областта на маркетинга.

Няма спор, думите, които човек изговаря и чува в комуникацията са само малка част от доставянето на съобщението до отсрещната страна - служителите, клиентите, инвеститорите. Начинът, по който човек говори и изслушва всъщност е това, което го отличава в общуването.

Авторите в сп. Entreprenuer изброяват програма от 12 стъпки за стартирането на ползотворен разговор, който би сложил началото на продуктивна работна връзка или, може би, на едно красиво приятелство.

   Стъпка 1. Отпусни се. Стресът създава раздразнителност, която води до гняв. Той от своя страна затваря комуникацията. Изследвания са показвали, че една минута релаксация под формата на упражнения може да повиши активността в мозъка, която е така необходима в общуването и вземането на решения. Препоръчва се, ако човек усети прекалено напрежение, преди да е стартирал разговор да вдиша и издиша бавно в рамките на 30 секунди. Това упражнение трябва да се извърши три пъти.

   Стъпка 2. Останете в реалността. Когато човек се фокусира върху дишането и релаксацията вниманието се измества от настоящия момент и случващото се наоколо. Ако добавим настоящето като усещане, постепенно започваме да чуваме леките тонове и звуци наоколо. 

   Стъпка 3. Затишие. Като развиваме уменито да бъдем тихи си помагаме да отделяме пълно внимание на това, което хората казват. За да подобрите това свое умение можете да опитате с този онлайн звънец. Натиснете бутона и се фокусирайте върху звука. Докато това, което чувате заглъхва, се заслушайте по-задълбочено. От подобно внимание в слушането имате нужда по време на разговор.

   Стъпка 4. Бъдете позитивни. Направет описание на настроенитето си в ума си. Уморени ли сте? Разтревожени? Чувствате ли се неспокойни или по-скоро сте готови да комуникирате? Ако не сте, можете да си представите в общи линии началото на разговора, за да се настроите.

   Стъпка 5. Потвърдете стойностите. За да направите разговора балансиран и честен, всички трябва да бъдат наясно какви са целите ви, ценностите и намеренията ви. Изкажете ги. Важно е в правенето на бизнес. И опитайте да научите повече за намеренията на хората, застанали отсреща.

   Стъпка 6. Провокирайте спомени. Влезте в разговора с изражение на лицето, което изразява доброта и интерес. Ако не можете да постигнете такова точно в момента, не опитвайте да се преструвате.

   Стъпка 7. Наблюадайте невербалните знаци. Дръжте погледа си върху човека, с който разговаряте. Същевременно се старайте да не го притеснявате с непрекъснато, продължително наблюдение. Опитайте да поддържате себе си максимално фокусирани, като не се разсейвате от други неща, които ви се въртят в главата.

   Стъпка 8. Влезте в ролята на човек, който оценява. Първите думи, които изговаряте, задава тона на разговора. Затова започнете с компимент и завършете с друг комплимент, за да изразите признателност за общуването. Естествено, те трябва да са откровени. Запитайте се „Какво наистина харесвам в този човек?“.

   Стъпка 9. Говорете добронамерено. Ако намалите темпото на гласа си и снижите тона до по-ниски децибели, слушателят ще ви отговори с повече доверие. Когато сме ядосани, силно развълнувани или уплашени, неусетно започваме да говорим по-бързо и с по-тънък глас, което не се харесва.

   Стъпка 11. Бъдете кратки в изказа. Намалете говоренето си до 30 секунди или по-малко. Съзнанието на човека отсреща задържа само малко парченце информация. Ако трябва да комуникирате нещо съществено, споделето го в малки сегменти -в изречение или две. След това изчакайте, докато човекът ви даде знак, че е разбрал и осмислил информацията. Ако остане мълчалив, добавете пще едно, две изречения.

   Стъпка 12. Заслушайте се задълбочено. Останете фокусирани върху това, което човекът ви казва, дори разговорът да продължава. Погледнете как произнася думите, жестовете му, мимиките, всичко. Когато направи пауза, ще трябва да отговорите на това, което току що е казал. Ако продължи да говори, само го изследвайте и наблюдавайте как вътрешният глас в ума ви реагира, без да се тревожите какво трябва да запомните от продължаващата реч или какво да забравите. Всъщност по този начин ще практикувате форма на медитация, която повишава неврологичната активност и се смята за емоционално релаксираща. Тя е далечно свързана с това, което обикновено чувстваме, когато сме отегчени от говоренето на някой.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ