Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

Рецепта за бедствие

Рецепта за бедствие

Рецепта за бедствие

Фунията за продажби е процес, който води потенциалните клиенти през пътуването до покупката. С други думи, това е начин да насочите хората към това да станат плащащи клиенти. Въпреки че фуниите за продажби могат да бъдат невероятно ефективни, те също могат лесно да се объркат. Ето седем грешки, които трябва да избягвате, когато създавате своя собствена фуния за продажби:

1. Не дефинирате вашата целева аудитория 

Преди дори да започнете да създавате фуния за продажби, трябва да знаете коя е вашата целева аудитория. Това изглежда безсмислено, но толкова много фирми правят грешката да се опитват да привлекат всички. Това не само е рецепта за бедствие, но е и огромна загуба на време и ресурси. Много по-добре е да се съсредоточите върху конкретна група хора и да изработите своята фуния според техните нужди и желания.

2. Не създавате завладяващо съдържание 

След като определите целевата си аудитория, е време да започнете да създавате съдържание, което ще резонира с тях. Това е мястото, където много фирми правят грешката да мислят, че всяко старо съдържание ще свърши работа. Истината е, че ако съдържанието ви не е завладяващо, вашата фуния за продажби ще спре рязко. Вашето съдържание трябва да бъде интересно, информативно и най-важното, трябва да предлага стойност.

Интерактивното съдържание е чудесен начин да добавите стойност и да запазите ангажираността на хората. Опитайте да включите викторини, оценки, анкети, калкулатори и други форми на интерактивно съдържание във вашата фуния. Има ново поколение мощни конструктори на целеви страници и фунии без код, които ви позволяват да създавате този тип съдържание без никакви познания за кодиране.

Те не само повишават ангажираността, но също така могат да ви помогнат да съберете ценни "данни от нулеви страни" за вашата аудитория. За разлика от данните на трети страни, които се събират от източници като "бисквитки", данните от нулеви страни идват директно от клиента и са невероятно ценни за сегментиране и целеви маркетинг.

3. Не предлагате стимули 

Ако искате хората да преминат бързо през вашата фуния за продажби, трябва да им предложите нещо, на което не могат да устоят. Това може да бъде отстъпка, безплатна пробна версия или нещо друго, което би ги подтикнало да предприемат действия.

4. Не улеснявате конвертирането 

След като някой е достигнал дъното на вашата фуния за продажби, е изключително важно да го улесните да конвертира. Ако вашият процес на плащане е объркващ или отнема твърде много време, бързо ще загубите клиенти.

5. Не проследявате резултатите си 

Ако не проследявате резултатите си, тогава няма начин да разберете дали вашата фуния за продажби работи или не. Повечето инструменти за създаване на фунии включват анализ на фунии, но не забравяйте да настроите и Google Анализ или друга форма на проследяване, за да можете да видите в дълбочина как хората взаимодействат с вашата фуния.

6. Не правите сплит тестване

Друга грешка на бизнеса е, че не успяват да тестват своите фунии за продажби. Сплит тестването ви позволява да изпробвате различни версии на вашата фуния и да видите коя от тях се представя по-добре.

Това е важна стъпка, защото ви позволява постоянно да оптимизирате фунията си за максимален процент на реализация. Без разделно тестване никога няма да разберете дали бихте могли да се справите по-добре.

7. Не проследявате потенциални клиенти 

И накрая, една от най-често срещаните грешки, които фирмите правят, е да не проследяват своите потенциални клиенти. Само защото някой се е абонирал за вашия имейл списък или е купил нещо от вас, не означава, че ще стане клиент за цял живот.

Важно е да поддържате връзка с вашите потенциални клиенти и да продължите да ги подхранвате дори и след като са платили за даден продукт. Изпращайте им полезни имейли, давайте им ексклузивни оферти и ги дръжте в течение за пускането на нови продукти. Като избягвате тези седем грешки, вие ще сте на път да създадете успешна фуния за продажби. 

Източник: Влад Гозман за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ